23948sdkhjf

Städning kan snart bytas mot högläsning i Malmö

Städning kan bli högläsning med tid istället för insats inom hemtjänsten i Malmö stad. I grunden ligger ett beslut om att den enskilde brukaren ska ges större möjligheter att i samråd med hemtjänstpersonalen styra över den tid som beviljats.
Efter årsskiftet kommer serviceinsatser som hjälp med städning, tvätt och inköp inom hemtjänsten i Malmö stad att beviljas i tid istället för i insats. Detta efter att kommunstyreslen antagit nya tillämpningsanvisningar som innebär att biståndsbeslut - gällande serviceinsatser i hemmet - omvandlas till och beräknas i tid.

Nyordningen ger den enskilde större möjligheter att i samråd med hemtjänstpersonalen styra över den tid som beviljats, vilket gör det möjligt att vid enstaka tillfällen byta en biståndsbeviljad serviceinsats till en spontan social aktivitet eller annan serviceinstats än vad det beviljats bistånd till.

Exempel på spontana sociala aktiviteter – som Malmö stad preciserat - kan vara utevistelse, pratstund eller högläsning.

– Målsättningen är att de äldre som har hemtjänst skall få större inflytande på den hjälp man får och hur tiden för insatserna disponeras. Det är ett önskemål som funnits länge och som vi nu gör verklighet av, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd.

– Så här gör en rödgrön kommun valfrihet på riktigt. Det handlar om att garantera våra äldre inflytande över sina liv, säger Jeanette Stojic (V), kommunstyrelseledamot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062