23948sdkhjf

Städare vittnar om stress

Många städare upplever sitt jobb som stressigt och är ofta såväl fysiskt som psykiskt utmattade efter arbetsdagens slut.Det framgår av en stor arbetsmiljöenkät som Hotellrevyn gjort bland 1 000 medlemmar i hotell- och restauranganställdas förbund.
Stress påverkar i stort sett alla hotell- och restauranganställda, både på jobbet och efteråt. Det framgår tydligt av Hotellrevyns enkät som har besvarats av 1 000 HRF-medlemmar. Undersökningen visar att varannan är fysiskt och psykiskt utmattad efter arbetspasset. 
Mer än var fjärde, 27 procent, svarade att de tycker att arbetstakten är alldeles för hög. Var femte hinner inte ens ta tio minuters paus under arbetstid. Varannan anställd stressar varje dag och är utmattad efter jobbet, både i kroppen och i huvudet.

Resultaten visar också att städare – oftare än andra – bedömer sin arbetstakt som för hög, och de är oftare såväl fysiskt som psykiskt utmattade efter arbetsdagens slut.

Hotellrevyns undersökning visar även att branschens anställda har ett begränsat inflytande över sin arbetstakt, 82 procent kan bara påverka den i någon mån eller inte alls.

De som svarade på enkäten fick även beskriva stressens orsaker. Underbemanning var den vanligaste förklaringen, vilket eelateras till att var fjärde svarande arbetar någonstans där arbetsgivaren aldrig kallar in extrapersonal när det är mycket att göra.
 En annan stressfaktor är viljan att ge gästerna god service samtidigt som många olika arbetsuppgifter måste utföras.

Stressforskaren, professor emeritus Töres Theorell tror att arbetsmiljön påverkas av att många unga ser jobbet som tillfälligt.
 De kanske tycker att det är okej att ha det så ett kortare tag. Men är man lite äldre och stannar i branschen mår man förstås inte bra av en hög stressnivå.

Theorell påpekar att det kan bli dyrare på kort sikt – för arbetsgivaren - att skötaarbetsmiljö och förbättra anställningsvillkoren, men på sikt får det kunniga anställda att stanna och vara friska. Det skulle bli mindre av en genomgångsbransch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062