23948sdkhjf

Azita Shariati topprankad av Veckans Affärer

Veckans Affärer har tillsammans med analysföretaget Invest in Relations kartlagt 31 toppkvinnor utan externa styrelsejobb. Sodexos vd Azita Shariati hamnar på listan över dessa högt meriterade kvinnor vars kompetens uppenbart inte utnyttjas fullt ut.
- Man kan ju börja med att titta på den här listan om man har svårt att hitta kompetenta kvinnor, kommenterar Andrew Suneson Meiling, vd för Invest in Relations.

I artikeln i Veckans Affärer listas 31 välrenommerade kvinnor i det svenska näringslivet som – trost sin position och sina meriter saknar styrelseuppdrag, (utöver vad som ingår i det operativa jobbet).

Sodexos vd Azita Shariati är en av de kvinnor som saknar styrelseuppdrag men som i VAs ranking pekas ut som lämplig kandidat.

VA har granskat 31 vd:ar och 800 toppchefer från Sveriges 500 största bolag med just den kompetens alla vill ha.

Av 876 av de 4 019 personer som sitter i ledningsgrupperna är kvinnor. Av dem saknar 831, det vill säga 95 procent, styrelseuppdrag i bolagen i databasen (utöver vad som ingår i det operativa jobbet).

Vd- och ledningsgruppserfarenhet räknas ju annars som de främsta meriterna när det gäller att tillsätta styrelseledamöter.

Varför får de inga styrelseuppdrag?

Petra Hedengran, valberedningsansvarig, Investor säger i en kommentar till VA:

"Vi letar i stora svenska bolag och utomlands. Men det är trögrörlig materia, du byter inte ut en hel styrelse på ett år. Och du söker ofta specifik kompetens, till exempel kunskap om snabbväxande teknikbolag på den afrikanska marknaden. Och har du ett exekutivt jobb hinner du med max ett två styrelseuppdrag.
På listan över 31 toppkvinnor utan externa styrelsejobb ingår även Samhalls vd Monica Lingegård.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.781