23948sdkhjf

Nya råd om städning i skola och förskola

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya allmänna råd om städning i skolor och förskolor. Råden kommer att fungera som ett viktigt verktyg i arbetet med att säkerställa att skolstädningen sköts och organiseras på ett godtagbart sätt.
Folkhälsomyndigheten betonar allvaret i fråga om hur skolor och förskolor bör städas. Brister i städningen kan göra att allergiska barn får känningar av sin allergi och blir trötta. Är allmänhygienen bristfällig på en skola kan det också leda till att barnen undviker att använda toaletterna.

En slutsats är att en skola med fullgod städning av lokalerna får elever som mår och presterar bättre.

I stora delar innebär de nya allmänna råden samma rekommendationer som Socialstyrelsens tidigare råd, fast i en mer kortfattad form.

I de nya råden understryks och förtydligas vikten av ändamålsenlig städning av toaletter - och att skoltoaletter kan behöva städas flera gånger per dag.

Enligt de nya råden är det lämpligt att redan vid planeringen av en skolverksamhet beakta frågor som rör städning och hygien i lokalerna. Det innebär bland annat, skriver Folkhälsomyndigheten att lokaler och inredning bör vara så utformade att ansamling av damm motverkas och städning underlättas.

Vidare rekommenderas att textila golv undvikes. Stoppade möbler, gardiner och annan textil inredning som kan samla damm används så sparsamt som möjligt.

Läs mer i Rent nr 4/2014 ute 22 september
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094