23948sdkhjf

Sökhundar spårar vägglöss

Saneringsföretaget Anticimex tar nu specialtränade vägglushundar till hjälp för att upptäcka vägglöss. Med en träffsäkerhet på hela 97 procent är vägglushundar ett välkommet och effektivt komplement till andra metoder.
Vägglusplågan sprider sig med oroande fart. År 2013 genomförde Anticimex 19 000 vägglussaneringar. Det är tjugo gånger fler än 2006.

Anticimex satsar nu på specialiserade sökhundar som kompletterande metod för att bekämpa vägglöss.

– Med en träffsäkerhet på 97 procent är vägglushundar ett välkommet komplement, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Anticimex samarbetar med Passera Detection Dogs -- Skandinaviens enda EU-certifierade företag inom EDD (Explosive Detection Dogs) och är specialiserat på att utbilda sökhundar för att hitta sprängmedel.

Vägglushundar utbildas enligt samma EU-standard som Passera efterlever för EDD, detta för att hålla hög säkerhet och kvalitet.

– Hunden har en överlägsen förmåga att känna och reagera på väldigt små dofter, exempelvis doften av en endaste vägglus. Den kan upptäcka gömda vägglöss där vi människor går bet, berättar Håkan Kjellberg.

Vägglushundar kan användas både förebyggande för att säkerställa att det inte finns en enda vägglus, och som en avslutande kontroll efter en vägglussanering.

Hunden finner vägglusen på ett mycket tidigare stadium eftersom hunden reagerar även om det bara finns en enda vägglus i rummet, något som är mycket svårt för en människa.

– Med vägglushundens hjälp kan vi jobba snabbare och mer förebyggande och därmed undvika att människor drabbas av vägglöss.

Hyresfastigheter, hotell, studentboende och korttidsboenden är exempel på miljöer där vägglushunden kan göra särskilt stor nytta. Även offentliga miljöer såsom bibliotek, biografer samt tåg, bussar och flygplan kan inspekteras snabbt och effektivt med hjälp av vägglushundar.

– Ännu så länge har vi varit relativt förskonade från vägglöss i offentliga miljöer i Sverige. Det har varit några enstaka fall på tåg och bibliotek. Forskningrapporter visar att det kommer att bli allt vanligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078