23948sdkhjf

Sex av tio svenskar vill behålla Rut-avdraget

Flera partier vill begränsa eller avskaffa Rut-avdraget om de vinner valet. Men 6 av 10 svenskar vill behålla eller till och med utöka avdraget för hushållsnära tjänster. Det visar en SIFO-undersökning som SVT beställt.
SIFO-undersökningen i sammandrag, frågan som ställdes var:

”RUT-avdraget tillåter i dag att t ex städtjänster och läxhjälp kan dras av i deklarationen till ett belopp av upp till 50.000 kronor per person och år (tillsammans med ev ROT-avdrag). Vad tycker du man ska göra med RUT-avdraget?”

Vara kvar som det är: 53 procent

Tas bort helt: 18 procent

Begränsas upp till 25 000 kronor per år: 14 procent

Utökas: 7 procent

1 000 personer har svarat på frågan som ställdes mellan 20 och 26 maj. Källa: SVT

Men flera partier vill begränsa eller avskaffa avdraget. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill avskaffa RUT. Socialdemokraterna vill halvera avdraget till 25 000 kronor om året.

– De svenskar som använder RUT för veckostäd, flyttstäd eller fönsterputs – vilket är det vanligaste – kommer inte att märka någon skillnad. Medan däremot kommer de som använder RUT i väldigt stor omfattning, till exempel ett heltidsanställt hembiträde, att märka att man kan dra av lite mindre än i dag, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna i en kommentar för SVT.

Valet kan få stor påverkan för de 540 000 personer som förra året använde sig av Rutavdraget samt de 17 000 företagen inom branschen.

Partiernas linje för Rut och Rot har granskats i en sammanställning som IT-företaget About Time gjort. Analysen visar att de politiska åsikterna går vitt isär.

Politiska linjer om Rut och Rot i sammandrag:

Socialdemokraterna och vänsterpartiet gör skillnad på Rut och Rot, där de favoriserar Rot-avdraget och vill dra ned maxbeloppet respektive avskaffa Rut-avdraget.

Inom alliansen finns förslag om att utöka Rutavdraget. Men samtidigt tycks både Centern och Folkpartiet backa på flera förslag om utbyggd avdragsrätt.

Miljöpartiet profilerar sig med en miljö och hållbarhetsprofil. Partiet vill utöka Rutavdraget med reparationstjänster och inrikta Rot-avdraget på energisparande åtgärder.

Sverigedemokraterna är positiva till både Rut och Rot och vill utveckla avdraget för personer som fyllt 67 år och helt ta bort den skatt som seniorer betalar på hushållstjänster. Senior-Rut är, säger SD inte tänkt att vara ett substitut åt hemtjänst utan snarare ett komplement.

Röster från Skatteutskottet

Här några citat från en enkät om inställning till Rut och Rot som About Time gjort med ansvariga ledamöter i Skatteutskottet.

Mats Pertoft, MP:
- Miljöpartiet vill att skatterna ska höjas på det som smutsar ner miljön och sänkas på det som är bra för miljön och skapar nya jobb. Därför vill vi bland annat utvidga Rut-avdraget till att även omfatta reparationstjänster. Vi föreslår även en sänkning av arbetsgivaravgifterna för småföretagare med 10 procent samt slopat sjuklöneansvar.

Henrik von Sydow, M:
- Vi är positiva till såväl RUT som ROT-avdragen och föreslår inga förändringar av regelverket. Båda skattereformerna skapar nya vita jobb varje dag – det kommer kosta i jobb och öka svartarbeten om skattereformerna försämras.

Lars Gustafsson, KD:
- Kristdemokraternas Riksting, högsta beslutande organ, har ställt sig positivt till fler Rut-tjänster, till exempel datorhjälp med mera.

Jacob Johnson, V:
- Vi vill avskaffa Rut-avdraget och använda kostnaderna för denna skattesubvention till att förbättra den offentligt finansierade välfärden.

Leif Jakobsson, S:
- Vi socialdemokrater vill begränsa det enskilda Rut-uttaget till 25 000 kronor och år. Den summan täcker normal städhjälp och andra avlastningsarbetet i hemmet som RUT är tänkt att täcka. Det nuvarande taket tycks trigga till innovationer som bartender-Rut och annat.
Läx-Rut kommer vi att avskaffa. Vill betona att det inte är en halvering av RUT, med detta tak täcks de allra flestas nuvarande uttag väl in.

About Time har även pratat med Karin Nilsson, C och Gunnar Andrén, FP som bekräftar att de är positiva till Rut och Rot, men att deras respektive parti i dagsläget inte har några förslag på utvidgning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11