23948sdkhjf

Debatt: Socialdemokraterna åter i pigdebatträsket

6 000 nya vita jobb och en stadig ökning av Rut-köpare. Ändå vill Socialdemokraterna slå undan benen för en hel bransch genom att återigen lyfta den insomnade pigdebatten. Varför? Det undrar Ulf Lindberg näringspolitisk chef, Almega, och ett antal företrädare för hemserviceföretag i en gemensam debattartikel i GT/Expressen
Ulf Lindberg, Näringspolitisk chef Almega, Eva-Karin Dahl, Vd Homemaid AB, Ingalill Fägerhielm, Vd Systrarna Tork AB, Birgitta Björk Vd Humankapitalet i Blekinge AB och Irina Swahn Vd Hemänglarna AB har skrivit en debattartikel som allvarligt ifrågasätter socialdemokraternas aktuella linje i Rut-debatten. Artikeln är publicerad i GT/Expressen och återges här in extenso:

S säger sig vilja styra rut-avdraget till de som mest behöver det genom att halvera maxbeloppet för skattereduktionen – ståndpunkten presenterades som en del av finansieringen i skuggbudgeten. Den som då och då köper städhjälp är helt OK enligt den socialdemokratiska moralen – den som slagit i taket ska däremot hållas kort.

Men skrapar man lite på ytan hittar man en mer ideologiskt präglad hållning som påminner om den gamla pigdebatten där föraktet mot tjänster i hemmet och den som utför dem blottläggs. Eller vad sägs om S-riksdagsledamotens betänkande från i höstas: ”Bakom argumentationslinjen att Rut-tjänster behövs för att underlätta vanliga människors vardag döljer sig den gamla överklassens lust efter billig arbetskraft för att kunna upprätthålla sin livsstil.”

Inget kunde vara mer fel. Rut-avdraget har gjort tjänsteköp till vardagskonsumtion för allt fler – de som använder avdraget i den utsträckning att de berörs av taket på avdraget är framför allt barnfamiljer där både föräldrarna arbetar. Blir S halvering verklighet kan många sluta köpa hemservicetjänster av rädsla för att tvingas betala tillbaka pengar i efterhand.

För att inte tala om hur en nedmontering av det här slaget skulle påverka arbetstillfällen. Hemservicebranschen växer och omsätter över fem miljarder, i dag arbetar drygt 16 000 personer med hushållsnära tjänster, i företag som ofta startas och drivs av kvinnor och utrikesfödda.

Resultatet av en halvering av skatteavdraget blir att allt fler riskerar att åter hamna i utanförskap – vita jobb riskerar att bli svarta, och det blir fler vita deltidsjobb på bekostnad av heltid när företagen tvingas skära ned.

S hävdar ofta att det inte finns några bevis för att rut styrt om branschen från svart sektor till vita jobb. Inte heller det stämmer. Skatteverkets expert har vid flera tillfällen vittnat om motsatsen. Och vill man inte lyssna på Skatteverket får socialdemokraterna gärna prata med arbetsgivarorganisationen för tjänsteföretag, Almega, som tecknar kollektivavtal för nya hemserviceföretag hela tiden – varje nystartat företag ger nya skatteintäkter till staten, varje anställd nya skatteinkomster.

Pigdebatten stämde inte då och inte heller nu. Det är dags att även S inser det och accepterar rut-avdraget till fullo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14