23948sdkhjf

EU-kommissionen granskar ersättningen till Samhall

Almega Serviceentreprenörerna ber i en inlaga EU-kommissionen granska Sveriges ersättning till Samhall. Enligt Almegas mening bedriver Samhall en ojuste prissättningspolitik med hjälp av statliga pengar.
Enligt Almega Serviceentrenörernas mening utsätter Samhall marknaden för en osund konkurrens. Därför ber Almega EU-kommissionen granska hur den svenska regeringen hanterar Samhall och dess verksamhet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Till skillnad från andra företag som anställer personer med funktionshinder får Samhall inte lönebidrag. I stället mottar bolaget en annan typ av ersättning. Det är bland annat den saken som upprör Almega Serviceentreprenörerna.

Enligt Svd är det nu att en granskning inleds av kommissionen med syfte att utröna om den särskilda subventionen för Samhall snedvrider konkurrensen på arbetsmarknaden.

Samhall framhåller att den synen på deras verksamhet är obalanserad eftersom även andra arbetsgivare kan få subventioner genom Arbetsförmedlingen.

– I och med att vi har 23 000 medarbetare med funktionshinder, och därmed är ett av Sveriges största företag, är det problematiskt att hantera stöd till varje enskild. Därför får vi en klumpsumma från staten varje år, så kallad merkostnadsersättning, säger Samhalls informationschef Albin Falkmer till SvD.

Men Almega Serviceentreprenörerna står fast vid sin kritik. Måns Svensson, styrelseordförande:

– Det är hur staten hanterar detta som vi vänder oss mot. Man utsätter marknaden för en osund konkurrens. Genom att man delar ut den här klumpsumman finns ingen transparens.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062