23948sdkhjf

Dörrknackning mot avfall

Mindre än hälften av allt matavfall hamnar rätt i sopsorteringen. Därför startar Uppsala Vatten en dörrknackningskampanj för att prata sopsortering. Stadsdelen Gottsundas 4 000 hushåll får nu besök i jakt på ett bättre sopsorteringsresultat.
– Dörrknackning är ett nytt sätt för oss att jobba. Det ska bli spännande att se om det kan ge några direkta resultat, säger Michael Persson, avfallschef på Uppsala Vatten och Avfall AB.

Mätningar i Uppsala kommun visar att ungefär 65 procent av det avfall som läggs i fraktionen brännbart hushållsavfall är felsorterat. Av det felsorterade avfallet är ungefär hälften matavfall och ungefär hälften förpackningar och tidningar. Det är bara ungefär 45 procent av matavfallet som hamnar rätt i sopsorteringen.

– Mindre än hälften av vårt matavfall hamnar rätt. Resten eldas upp tillsammans med de brännbara soporna. Så det finns helt klart en förbättringspotential, säger Michael Persson.

Dörrknackningen är en del av projektet Sorteringskvalitet, där Uppsala Vatten jobbar med informationsinsatser för att förbättra sorteringskvaliteten i Uppsala kommun.

Gottsunda har valts som pilotområde för att det är ett väl geografiskt avgränsat område med en bra blandning av villor, hyresrätter och bostadsrätter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063