23948sdkhjf

Städare i facklig tvist om jobb på Park Avenue hotell

Fem städare kastades fram och tillbaka mellan jobb och arbetslöshet när Elite Park Avenue Hotel i Göteborg växlade mellan olika lösningar för hur städningen skulle organiseras. Nu stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.
Elite Park Avenue Hotel i Göteborg lade år 2011 ut sin städverksamhet på entreprenad. Städarnas jobb följde då med till den nya entreprenören i linje med LAS och paragrafen om verksamhetsövergång.

Två år senare, hösten 2013, började kontraktet med hotellet närma sig sitt slut. Städbolaget sa då upp avtalet för att kunna omförhandla priset och uppdraget, rapporterar Lag & Avtal på webben. Men parterna kunde inte enas och hotellet tog tillbaka sin städverksamhet för att driva i egen regi.

I samband med den omorganisationen sades fem städare sades upp från sina anställningar. Två av dem blev några dagar senare erbjudna provanställning på deltid.

Hotell- och restaurangfacket anser att turerna är fomellt felaktiga och påpekar i en stämningsansökan till AD att det finns ett uppsägningsförbud vid övergång av verksamhet.

Förbundet kräver 120 000 kronor i allmänt skadestånd till de fem städarna och att Arbetsdomstolen förklarar uppsägningarna ogiltiga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062