23948sdkhjf

Norrköpings kommun i tvist med Förenade Service

Har Förenade Service vräkt ut för mycket vatten på linoleumgolven när en skola skulle städas? Frågan är föremål för en juridisk tvist. Norrköpings kommun anser att felaktig städmetod förorsakat miljonskador. En anklagelse som Förenade Service, genom operative Sverigechefen Lars-Bertil Salomonsson avvisar med eftertryck.
Norrköpings kommun anser att Förenade Service har förstört en del av Ramsbodalsskolans linoleummattor när golven städades med för mycket vatten. 


Förenade Service avvisar anklagelsen och säger att den metod man använde var den enda som fungerade. Annars skulle man varit tvungen att byta ut hela golvet, vilket kommunen inte tänkte göra.

Tvisten kring detta har pågått sedan i december, rapporterar SVT Östnytt. Och nu börjar sakerna även röra på sig i mer formell, juridisk mening. Kommunen har skickat ett skadeståndskrav och hänvisar till en luftmätning som ska styrka att golvvården är utförd på felaktigt sätt.

Kommunen skriver vidare:

- Lokalförsörjningen som ansvarar för verksamheten på Rambodalsskolan har till följd av skadorna hitintills orsakats kostnader för reparationer, evakueringar och konsulter motsvarande cirka 1,4 miljoner kronor. Ytterligare kostnader förväntas tillkomma. Storleken på det slutliga skadeståndskravet kan därför inte anges, utan Lokalförsörjningen ber att få återkomma till detta".

Skrivelsen avrundas med konstaterandet att kommunen – om enighet inte nås - tvingas väcka talan (stämma) Förenade Service, vilket skulle fördyra och fördröja processen ytterligare, om inte företaget tar på sig ansvaret. Till senast 4 april vill Norrköpings kommun ha svar från Förenade Service.

Lars-Bertil Salomonson, operativ chef Förenade Service, Sverige ger redan nu följande svar och kommentar till Cleannet:

"Förenade Service AB kommer att lämna sitt detaljerade svar i ansvarsfrågan till kommunen på den utsatta deadline som önskats den 4 april 2014, men tillbakavisar kommunens påståenden om felaktigt eller vårdslöst utförd behandling. För alla eventualiteter har vi kontaktat vårt försäkringsbolag och har bett kommunen göra detsamma.

Kommunens städcontroller, Marita Björck, med ett förflutet som arbetsledare på ISS, har beställt och skriftligen bekräftat den metod som använts. Vi påtalade, med vår mycket långa erfarenhet i Golvvårdsbranschen som grund, redan före det att uppdraget påbörjades att golv och golvlister på Rambodalskolan är mycket eftersatta och att golvet, givet den metod kommunen begärt, kan komma att läcka.

Kommunen, genom Marita Björk, bad oss att ändå göra ett försök men vi kunde tillsammans i efterhand konstatera att det, som vi befarat, hade varit bättre att byta de upp till 30 år gamla golven

Vi ställer oss frågande till varför Marita Björk valt att, i den efterkommande utredning som kommunen genomfört, inte involvera oss eller försäkringsbolag utan först den 14 mars 2014 i samband med skadeståndskrav beskylla oss för att ha ”varit oaktsamma och/eller försumliga vid utförandet av uppdraget eller utfört det på ett felaktigt sätt”.

Beträffande den luftmätning som hänvisas till så menar Förenade Service att den tvärtom påvisar att det är föga sannolikt att det är utförd behandling som har orsakat påpekad negativ påverkan på inomhusmiljön.

Förenade Service AB kommer, som ovan nämnts, att lämna svar i ansvarsfrågan på utsatt deadline givet att kommunen i god tid förser oss med den relevanta och nödvändiga dokumentation som har efterfrågats.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109