23948sdkhjf

AD: ”Ej fel att sparka en påstått fifflande städare”

En städare på en Folkets Hus-förening misstänktes för fiffel med en kassapparat. Enligt arbetsgivaren med syfte att dölja tidigare stölder. Städaren blev avskedad men klagade till facket som tog saken till AD. Domstolen har nu dömt till arbetsgivarens fördel – trots att vattentäta bevis för fifflet saknas.
Arbetsdomstolen avvisar Hotell och Restaurangförbundets (HRFs) stämning om ogiltigt avsked. Fallet refereras i Hotellrevyn som berättar att städaren hade arbetat tolv år på arbetsplatsen när hen – för cirka ett år sedan - avskedades efter misstanke/påstående om att medvetet ha försökt sabotera redovisningen. Detta genom att göra felaktiga inslag i restaurangens kassa. Motivet till detta skulle vara att dölja tidigare stölder ur kassan.

Den utpekade städaren avskedades men förnekar helt och hållet anklagelserna.

Hotell- och restaurangfacket drev fallet till Arbetsdomstolen med begäran om dom för ogiltigt avsked.

Vid förhandlingen AD i ägnades mycket tid åt arbetsgivarens ”bevis” för städarens påstådda felslag.
Hotellrevyn skriver att det bland annat handlade om jämförelser av de tider då de felaktiga kassaslagen gjorts, med de tider då städaren varit ensam på arbetsplatsen.

Några säkra bevis kunde dock inte presenteras för domstolen. AD konstaterar att ord står mot ord, men att arbetsgivarens version är rimligare. Domstolen menar därför att inga fel begåtts när städaren avskedades och friar arbetsgivaren.

Arbetsdomstolen var inte helt enig. En av ledamöterna ansåg att det inte går att sätta mer tilltro till arbetsgivarens berättelser än till städarens och att det inte heller är uteslutet att någon annan kan ha gjort inslagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063