23948sdkhjf

Nu börjar jakten på Sveriges sunkigaste mopp

Det kan finnas gott om dold smuts i en använd hushållsmopp, visar en studie som professor Marie-Louise Danielsson Tham genomfört på uppdrag av Vileda. För att uppmuntra till att både tvätta och ibland byta ut moppar i svenska hem sjösätts nu tävlingen Sveriges sunkigaste mopp.

Moppar kan vara veritabla bakteriehärdar som i värsta fall sprider sjukdomar. I en nyligen genomförd pilotstudie hittades mängder av tarmbakterier, mögel och jäst i de undersökta mopparna.


I studien, som genomförts av professor Marie-Louise Danielsson-Tham analyserades fyra moppar, använda av fyra olika hushåll under fyra veckors tid.

Resultatet visar att mopparna innehöll mellan 95 och 279 miljoner mikroorganismer per gram. De mikroorganismer som hittades var framför allt tarmbakterier samt mögelsvampar och jästsvampar.


– Moppar kan vara en riktig snuskbomb, mikroorganismerna kan i sig inte orsaka sjukdomar men vissa kan i längden framkalla allergier. Skulle däremot ovälkomna mikroorganismer komma in i hemmet sprids de enkelt med en mopp som inte rengörs ordentligt, kommenterar Marie- Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet som genomfört studien på uppdrag av Vileda.


– Vi vet redan att mobiltelefoner, handtag och tangentbord ofta är fulla av bakterier och virus, ett problem som särskilt uppmärksammas i förkylnings- och influensatider. Snart slår dessutom vinterkräksjukan till, och när en mopp används för att torka upp kräk eller diarré blir den en utmärkt virusspridare om den inte rengörs ordentligt, fortsätter Marie- Louise Danielsson-Tham.


Golvmoppen får ofta ta den värsta smutsen, en av tre svenskar använder just en golvmopp för att torka upp matkladd och efter smutsiga stövlar, visar en tidigare undersökning av våra städvanor3.


– Det räcker inte med att skölja moppen efter städning, den måste tvättas i varmt vatten med diskmedel och sen torka ordentligt för att bli ren på riktigt, säger Marie- Louise Danielsson-Tham.


För att uppmuntra till att både tvätta och ibland byta ut moppar i svenska hem efterlyser Vileda nu Sveriges sunkigaste mopp via en fototävling på Facebook.


– Genom att kora landets skitigaste mopp vill vi med glimten i ögat uppmuntra svenskarna till att ta bättre hand om sin mopp, säger Joachim Holmgren, FHP.


Mer information om tävlingen finns på Vileda Sveriges Facebooksida, https://www.facebook.com/ViledaSverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062