23948sdkhjf

Alingsås kommun väljer Samhall för sin lokalvård

Samhall vann upphandlingen om att städa Alingsås kommuns samtliga lokaler. V-Städ - som haft kontraktet i drygt fyra år, med 50-60 anställda – åker därmed ut.

Privatägda V-Städ i Alingsås tappar sitt kontrakt med Alingsås kommun. Företaget har under drygt fyra år haft mellan 50-60 anställda som har städat för kommunen. Nu ska istället det statliga Samhall ta över städningen i skolor och andra kommunala lokaler, rapporterar SR P4 Göteborg.


Magnus Bernhardsson, upphandlingschef i Alingsås säger i en kommentar att man fick ett bättre bud från Samhall.


Radio Göteborg frågade Magnus Bernhardsson om det finns några problem med att ett statligt företag som Samhall konkurrerar ut ett privat företag i Alingsås?


Magnus Bernhardsson svarar:


- Jag följer de lagar och regler som jag skall rätta mig efter när det kommer till upphandling. Sedan kan man ha åsikter, men det är inte riktigt min position att ha det, säger.


Till saken hör att en stor del av städpersonalen på V-Städ tidigare haft sin anställning inom kommunen, men fick - via verksamhetsövergång - följa med till V-städ när kommunen outsourcade städenhet vid en tidigare upphandling.


På fråga om Alingsås kommun har något ansvar för dessa människor idag, inför att Samhall tar över – svarar Magnus Bernhardsson:


- I förra upphandlingen gick personalansvaret över till V-Städ. Vi är ödmjuka inför omständigheterna, men det juridiska ansvaret har V-Städ.


SR P4 har sökt ansvariga för V-Städ utan att lyckas.


På debattplats i Alingsås Tidning ställs bland annat följande fråga:

”Vad blir kostnaden för kommunen med kanske 50-talet arbetslösa som till stor del ersätts med bidragssubventionerad arbetskraft?”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062