23948sdkhjf

Belastningsskador kan bero på ojämställdhet

Kvinnor och män får olika arbetsuppgifter, trots att de har samma yrke. Resultatet blir att kvinnor oftare drabbas av belastningsskador, eftersom deras uppgifter är mer repetitiva och handintensiva. Det visar en ny rapport som Arbetsmiljöverket beställt från Högskolan i Gävle.
Kvinnor drabbas långt oftare än män av belastningsskador i svenskt arbetsliv. Vanligast är värk och sämre funktion i nacke och armar. Nästan en tredjedel av alla påbörjade sjukskrivningar beror på sjukdomar i muskler och leder, och faktorer i arbetet ligger troligen bakom en stor del. Kvinnor är också mer sjukskrivna än män för problem i rörelseorganen.

Den främsta förklaringen till att kvinnor drabbas hårdare är att kvinnor och män i samma yrke arbetar med olika uppgifter, visar en ny kunskapssammanställning från Högskolan i Gävle, som Arbetsmiljöverket beställt. Kvinnors arbetsuppgifter är mer repetitiva och handintensiva, vilket är en grogrund för belastningsskador.

Även när kvinnor och män utför exakt samma arbetsuppgift, så kan belastningen skilja sig åt, visar studien. Det beror på att utrustningen ofta är dimensionerad för män.

Den könssegregerade arbetsmarknaden i Sverige, alltså att kvinnor och män arbetar i olika yrken, är en annan viktig förklaring till kvinnors högre ohälsotal. Kvinnor arbetar främst i yrken inom vård, omsorg och service, som innehåller många moment som är tunga, repetitiva, handintensiva och innehåller mycket kontakt med människor.

Dålig psykosocial arbetsmiljö kan ge upphov till eller förstärka belastningsbesvär, skriver forskarna. I ett exempel från svensk fiskindustri upplevde kvinnor högre förekomst av stress, höga krav, låg kontroll och lägre stimulans än män. Så ser det också ut på arbetsmarknaden i stort.
Även andra faktorer, som att kvinnor gör mer hushållsarbete hemma än män påverkar troligen också, konstaterar forskarna, även om den frågan inte ingår i studien.

- Belastningsskador är ett av våra stora arbetsmiljöproblem när det gäller kvinnor. Med ny kunskap ökar förutsättningarna för att vi ska komma tillrätta med detta, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093