23948sdkhjf

Städerska inte längre misstänkt för tågkrasch

Kvinnan som fanns i det tåg som körde in i ett hus vid Saltsjöbanan är inte längre misstänkt för brott. En hel del i utredningen talar för att det var en ren olycka. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus och ska höras så snart det är möjligt.
Vid 02.40-tiden den 15 januari 2013 inträffade en allvarlig olycka på Saltsjöbanan. Ett tåg hade kört in i ett hus vid ändhållplatsen. En stor räddningsinsats inleddes och en kvinna hittades i anslutning till förarhytten i tåget.

Kvinnan arbetade som städerska i tåget, som av någon anledning kommit i rörelse när hon befunnit sig i tåget. Initialt inleddes en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Kvinnan anhölls i sin frånvaro misstänkt för brottet.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i Stockholm visar den tekniska utredningen att det funnits flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen. Flera omständigheter talar nu för att tåget kan ha kommit i rullning genom en olyckshändelse.

Kvinnan, som skadades allvarligt, har ännu inte gått att höra. Flera utredningsåtgärder har vidtagits, bland annat husrannsakan i hennes bostad, genomgång av handlingar och förhör med anhöriga och räddningspersonal som talat med kvinnan efter kraschen.

Men enligt Åklagarmyndigheten finns inte något som tyder på att kvinnan medvetet kört iväg med tåget. Den tekniska utredningen bekräftar att det kan ha varit en olyckshändelse. Misstanken mot kvinnan har därför avförts och anhållningsbeslutet hävts.

- Allt talar för att det varit fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter gjort att kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen, säger kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm.

- Så snart det är möjligt ska självklart kvinnan höras om händelsen, men i nuläget saknas tillräckliga skäl för att hon ska anses miss¬tänkt. Jag har därför hävt anhållningsbeslutet, fortsätter Andersson. Förundersökningen pågår fortfarande. Efter förhöret kan brottsrubriceringen komma att ändras till arbetsmiljöbrott.

Krav på upprättelse
Kovändningen om att tågstäderskan i troligen är oskyldig har väckt djup sympati för henne på många håll i samhället. Samtidigt ger många röster uttryck för djup indignation inför dom – uppenbart förhastade, grova anklagelser – som SL och tågbolaget Arriva – kastat ut.

I branschtidningen Medievärlden skriver Axel Andén:
”Det är alltså städerskan som är offret, som skadats allvarligt på grund av företagets slarv. Men operatören Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius förklarade olyckan med att "det var en städare som tog tåget". Detta bekräftades av SL. Och medierna drog på med förstasidor, löpsedlar, och toppade nyhetssändningar.”
”Vad säger SL nu om att kvinnan avskrivits från alla brottsmisstankar? "Utredningen är inte klar. Vis av den här erfarenheten kan vi naturligtvis inte kommentera någonting kring det som är kvar av utredningen", säger presschefen Jesper Pettersson till TT.
Nähä, men det gick bra att direkt efter olyckan peka ut en oskyldig anställd som ansvarig?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064