23948sdkhjf

Vänsterpartiet: Rut bjuder välbeställda på vardagslyx

Riksdagen har beslutat att även läxhjälp, från och med 1 januari omfattas av Rut-avdraget. Rut utvidgas med detta i ett helt nytt steg, och fler ser ut att vänta. På den politiska arenan är vänsterpartiet dock fortsatt kritisk till Rut och anser att reformen som sådan främst gynnar de välbeställda.
Jacob Johnson (V), riksdagsledamot, skatteutskottet läser lusen av Rut i en frän debattartikel publicerad i Aftonbladet. Johnson skriver att hans parti säger nej till subventionerad vardagslyx för de välbeställda och påpekar att Rut-avdraget kostar staten drygt två miljarder kronor per år. Pengar som ”används i första hand av människor med stark privatekonomi”.
Jacob Johnson hävdar också att Rut-avdraget inte har lyckats göra det svarta arbetet vitt. Han skriver:

"I en ny rapport från Högskolan Kristianstad har forskarna studerat städföretag i södra Sverige. Man konstaterar att de allra flesta som jobbar med vita hushållsnära tjänster inte tidigare har jobbat svart, utan inom andra branscher. En av rapportens slutsatser är just att Rut-avdraget inte har lyckats göra det svarta arbetet vitt. En annan slutsats är att den svarta marknaden för hushållstjänster finns parallellt med den vita. Många av de intervjuade personerna berättar att kunder erbjudit dem att arbeta svart.2

Ulf Lindberg, Almega skriver i en replik till Jacob Johnson att Rut-tjänster innebär en skatte¬intäkt för staten. ”Oavsett vad motståndarna till Rut hävdar så rör det sig inte om en subvention. Köp av tjänster som omfattas av Rut-avdraget innebär mer pengar till statskassan än om tjänsten inte skulle ha utförts.”
Ulf Lindberg framhåller också att det finns köpare av tjänster med Rut-avdrag i alla inkomst¬lägen och att Rut-avdraget inte heller är en subvention:

”Den som får en faktura för till exempel städning på 16 250 kronor får ett skatteavdrag på 8 125 kronor (Rut-avdraget), samtidigt får staten fortfarande in 9 250 kronor i form av moms, egenavgifter och inkomstskatt. Det innebär ett plus i statskassan på 1 125 kronor.”
Ulf Lindberg anser att nästa steg i Rut-reformen bör vara avdragrätt IT-tjänster i hemmet. ”Det är en reform som skulle skapa jobb för unga som generellt sett har en hög informell IT-¬kunskap och minska den digitala klyftan mellan olika grupper i samhället.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062