23948sdkhjf

Facket flyttar till nytt kontor och sparkar städare

Tretton personer – varav fyra städare - har sagts upp när Byggnads, Fastighets, Elektrikerna, Målarna och Seko flyttat ihop i nya lokaler i centrala Stockholm.
Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko flyttade in hos Byggnads på Hagagatan i Stockholm i början av september, rapporterar Arbetet. Därmed var den fysiska sammanslagningen av fem fack i det så kallade 6F ett faktum. En del av sammanslagningen innebär att de fem förbunden ska ha gemensam administration. Därför bildades bolaget Fasab.

I och med sammanslagningen blev sju anställda från Seko, tre från Byggnads, två från Elektrikerna och en person på Fastighets uppsagda på grund av arbetsbrist. Det handlar om IT-personal, administratörer och fyra städare.

Detta att just förbundet Seko inte tog med sina fyra ”egna” städare, som jobbat mellan tio och femton år på förbundet, har rivit upp känslor.

Seko är ju ett fackförbund som närmast gått i taket över att städpersonal inte får följa med när nya bolag tar över kontrakten vid upphandlingar, till exempel när SJ inte tog över personalen från ISS Trafficare.

Seko och Fasab besvarar kritiken med att man inte kan jämföra äpplen med päron. Skillnaden sägs ligga i att det redan fanns ett annat bolag som sköter lokalvården på Hagagatan. Fasab tog inte över Sekos städverksamhet.

Villkoren för uppsägning synes dock vara rimligt goda: Samtliga uppsagda får lön i 16 månader, det vill säga 2013 ut. De är arbetsbefriade och kan ta nya jobb och behålla lönen från Seko. De får sex månaders semesterersättning och sex månaders inbetalning till tjänstepension. Och den som vill gå en utbildning kan få bidrag till det. Tre av städarna var i åldrarna 25 till 35, medan en hade passerat 55 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093