23948sdkhjf

Nytt nätverk för hållbar upphandling

Miljöstyrningsrådet är initiativtagare till ett nytt nätverk som ska verka för hållbara upphandlingar. Syftet är att skapa en plattform för utbyte av erfarenheter och idéer kring hur det offentliga Sverige kan bidra till en hållbar utveckling genom upphandling.

Miljöstyrningsrådet, regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar upphandling, är initiativtagare till det nya nätverket.


- Vi vill på detta sätt möta ett efterfrågat behov samtidigt som vi vill passa på att ha en grupp upphandlare som kan vara med och bidra till att vår verksamhet ständigt utvecklas och förbättras. Något som gagnar hållbar upphandling i stort, berättar Peter Nohrstedt ansvarig för upphandlingsverksamheten på Miljöstyrningsrådet.


Upphandling är ett kraftfullt verktyg för offentlig sektor att bidra till en hållbar utveckling. Men det finns utmaningar kring exempelvis uppföljning, avsaknad av statistik och strategiska ställningstaganden i beslutsleden.


- Nätverket är ett bra initiativ till något som idag saknas. Här kan jag förhoppningsvis bidra med mina erfarenheter inom området samtidigt som jag får utbyte av idéer som kan förbättra för såväl upphandlingen som för miljön, säger Thomas Rodén i Jönköpings Kommun

Gruppen har sitt första möte i december där deltagarna får vara de första att se och testa Miljöstyrningsrådets nya databas som ska underlätta för upphandlare att ställa miljö och sociala krav i upphandlingarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079