23948sdkhjf

Nya förtydligade riktlinjer för städning i vårdlokaler

Svensk förening för vårdhygien (SFHV) har tagit fram nya nationella riktlinjer för städning i vårdlokaler. Rapporten prsenterar ny och sakligt tydliggjorda vårdhygieniska riktlinjer och rekommendationer. Råden riktas till både städ- och vårdpersonal.
SFVH:s arbetsgrupp för Städning i vårdlokaler (SIV) har tagit fram ett dokument som ger vårdhygienisk expertis underlag för att åstadkomma ur smittspridningssynpunkt säker städning på vårdinrättningar.

En god hygien är viktig inom vården då den förebygger och minskar smittspridning. Men det har inte funnits nationellt enhetliga riktlinjer som gäller städningen i vårdmiljö.

Svensk förening för vårdhygien (SFHV) presenterar nu ett nytt och sakligt uppdaterat underlag och direktiv kring detta. Vårdfokus uppger att riktlinjerna baseras på fyra hygienklasser och syftet i stort är att klargöra vad som ska gälla för städning i patientnära områden och eventuell desinfektion.

De fyra hygienklasser utgår från användningsområde, alltifrån lokaler där inga patienter vistas till lokaler med särskilda krav på renhet. Till exempel råder högre hygienkrav för intensivvårdssalar än i personalmatsalar.

I riktlinjerna ingår inte utrymmen med särskilda krav, till exempel lokaler för operation och sterilteknik.

Patienternas handhygien och hur rummen är utformade – viktiga faktorer för att förhindra smittspridning – har heller inte tagits upp. Rapporten går att ladda ner i dess helhet från adressen: www.sfvh.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063