23948sdkhjf

Fylld fastighetstvättmaskin är mest energieffektiv

Energimyndighetens Testlab har testat fem tvättmaskiner för flerfamiljshus. Testet visar att det fortfarande är energieffektivast att tvätta i fylld maskin, även om moderna tvättmaskiner är cirka 30 procent effektivare vid halvfylld maskin jämfört med äldre modeller
I testet har bland annat ingått att mäta energianvändningen, hur bra tvättmaskinerna tvättar, programtiden och ljudeffektnivån. Energianvändningen har mätts upp vid 60 grader, med fylld och halvfylld maskin och vid 40 grader, då med halvfylld maskin.

Resultaten visar att det alltid är energieffektivast att tvätta i fylld maskin, men alla de testade modeller använder mindre el och vatten då tvättmaskinen bara är fylld till hälften. I snitt minskar energianvändningen med 30 procent.

Sverige har cirka 30 000 fastighetstvättstugor som används minst 350 dagar om året. Vilken utrustning som finns i tvättstugorna och hur den används påverkar både energianvändningen och miljön.

Dagens fastighetstvättmaskiner går att ansluta till kallvatten eller till både kall- och varmvatten. Ur energisynpunkt kan det vara bra att ta tillvara det varma vattnet som redan går in i fastigheten, till exempel via fjärrvärmen och priset per kilowattimme blir då ofta lägre. Här måste dock tillverkarna säkerställa att maskinerna klarar att ta in tillräckligt mycket kallt vatten från start för att minimera risken att det blir kvar proteinrik smuts som till exempel choklad och blod. Även om tvättmaskinen är kopplad till varmt vatten sköljer den i kallt vatten. För tvättresultatet är det bättre att ansluta tvättmaskinerna till enbart kallt vatten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063