23948sdkhjf

Kvinnor betalar högt pris för arbetsmiljöproblem

Många kvinnor drabbas av smärtor och sömnsvårigheter, som har sitt ursprung i arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverket har nu fått ett uppdrag från regeringen att synliggöra och förbättra kvinnors hälsa i arbetslivet.
Inom ramen för ett fyraårigt projektarbete ska Arbetsmiljöverket genomföra särskilda insatser för att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem.

Förutom sänkt livskvalitet betalar en del kvinnor ett högt pris för ohälsan genom att behöva gå ner i arbetstid för att orka vara kvar i arbetslivet.

Det innebär sänkta inkomster för en redan lågavlönad grupp. Som sista utväg tvingas en del kvinnor att gå i förtida pension eftersom deras arbetssjukdom lett till att de mist sin arbetsförmåga.

– Dessa kvinnor kan få det tufft ekonomiskt. Arbetsmiljöverkets fyraåriga satsning på kvinnors arbetsmiljö är både ett led i regeringens jämställdhetsarbete och ett led i målsättningen att öka förutsättningarna för ett förlängt arbetsliv, säger Ingrid Gidlund , projektledare för Kvinnors arbetsmiljö.

Projektet Kvinnors arbetsmiljö ska bland annat implementera metoder för att bedöma risker för belastningsskador. Det finns bra och enkla metoder som ska testas inom projektet och som verket vill att arbetsgivarna ska känna till.

– De har mycket att vinna, inte minst ekonomiskt, genom att använda sig av dessa metoder. Metoderna synliggör risker som behöver åtgärdas för att förebygga skador hos arbetstagarna. Det gynnar både kvinnor och män samtidigt som arbetsgivaren får en både ökad och bättre produktivitet, säger Ingrid Gidlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078