23948sdkhjf

Borg dröjer med besked om RUT-avdrag i utlandet

En majoritet i riksdagen har anmodat regeringen att komma med förslag till lagändring som stoppar möjligheten till Rut-avdrag i utlandet. Men snart tre månader efter riksdagsbeslutet vilar finansminister Anders Borg fortfarande på svaret och vill inte ge besked om hur och när regeringen ska hantera frågan.

Mot regeringens vilja finns ett riksdagsbeslut på att rätten till rot- och rut-avdrag utomlands bör avskaffas. Det var i slutet av mars som en majoritet i riksdagen bestående av s, mp, v och sd anmodade regeringen att komma med ett förslag till lagändring i det avseendet.


Men besked om rot- och rutavdrag i utlandet dröjer. Finansminister Anders Borg (M) vill inte ge något besked om hur och när regeringen ska hantera frågan, rapporterar tidningen Riksdag & Departement


Enligt tidningen vill Anders Borg inte avslöja på vilket sätt regeringen kommer att reagera på uppmaningen från riksdagen om att avskaffa möjligheten att göra rut- och rot-avdrag även utanför Sveriges gränser, det vill säga inom hela EU. Frågan är under beredning inom regeringskansliet, ett arbete som han inte tänker föregripa, skriver finansministern i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Peter Persson (S).


Peter Persson ville ha svar på ifall regeringen avser att lägga sitt förslag i budgetpropositionen eller i en egen proposition under hösten.


När riksdagen i mars i år beslutade om att rätten till skattereduktionen för hushållsnära tjänster och byggnadsarbeten utomlands ska tas bort, så var det mot de borgerliga partiernas vilja eftersom de anser att det skulle strida mot EU-rätten.


Riksdagsmajoritetens argument för att ta bort skattereduktionen för utlandsarbeten är att den inte bidrar till att vare sig minska svartjobben eller öka antalet arbetstillfällen i Sverige – vilket är det politiska syftet med rut och rot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063