23948sdkhjf

Korrekt genomförd golvvård minskar halk- och fallskador

En amerikansk studie visar att korrekt genomfört golvvård är av största vikt också för att undvika halkskador. Sambandet har både medicinsk och ekonomisk betydelse. Halk- och fallskador drabbar många och kostar även stora pengar i utbetalda försäkringsersättningar
CNA, ett amerikanskt försäkringsbolag, har i en rapport blottlagt sambandet mellan hala golv och former/kvalitet för golvvård. Bland CNAs försäkringsärenden står halk- och fallskador för 24 procent av kostnaden för försäkringskompensationer, vilket är talande för hur vanligt förekommande olyckor av denna typen är.

Resultaten av studien - New Techniques to Control Slips and Falls in Public Places – som refereras i ett PM från Berendsen - talar sitt tydliga språk: rätt underhåll av golven är av största vikt för att undvika skador av detta slag. Ordentligt rengjorda och väl underhållna golv främjar bromsande friktion.

Förutom korrekt städning av golven påtalas också att mattor runt om i byggnaden, framförallt väl placerade entrémattor mattor .

En rekommendation som framkommer är att mattor bör placeras på de mest belastade områdena så som entréer eftersom mattor i dessa områden effektivt reducerar smuts och vatten i övriga delar av byggnaden.

I rapporten skrivs också att mattor måste bytas ut regelbundet för att behålla sin funktion och inte ”mättas”. I annat fall finns risk för att situationen förvärras, med ökad spridning av smuts och vätska.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.736