23948sdkhjf

Många Växjöstädare tackar nej till nya jobb i privat regi

Lokalvården på skolorna i Växjö lades nyligen ut på entreprenad och de kombinationstjänster som kommunen haft i egen regi försvinner. Mer än hälften av därmed berörd personal tackar dock nej till erbjudande om nytt jobb hos tillträdande privat entreprenör.
ISS har fått kontrakt på lokalvården i de flesta skolor och förskolor i Växjö. Det blev klart då ISS och Växjö kommun nyligen undertecknade ett tjänsteavtal på tre år.

En av flera konsekvenser av den omläggningen är att de kombinationstjänster - lokalvård, vaktmästeri, kök – som kommunen haft i egen regi försvinner.

Berörd personal är dock påfallande ljumma till nytt jobb som sådant hos den tillträdande entreprenören.

Enligt Radio Kronoberg har 26 av de 46 personer som var anställda av kommunen - och som hade så kallade kombinationstjänster - tackat nej till att byta arbetsgivare.

Av de lokalvårdare som har tackat nej till att fortsätta jobba inom skolan för en privat arbetsgivare är 14 är aktuella för avtalspension. För de 12 övriga blir det i första hand arbete i någon annan förvaltning i kommunen. Men det kan även bli aktuellt med uppsägningar.

Beslutet att lägga ut skolstädningen på entreprenad har mötts av stora protester. Bland annat organiserade fackförbundet Kommunal en stor manifestation i centrala Växjö och en namninsamling för att ändra beslutet drogs igång, men den gav inget resultat.

Omläggningen uppges kunna minska kommunens kostnader med cirka 7 miljoner kronor om året.

Enligt Smålandsposten ska städningen också i Växjös gymnasieskolor och inom Komvux konkurrensutsättas. 70 personer berörs. Till skillnad från upphandlingen av lokalvården inom skol- och barnomsorgsförvaltningen får, enligt SMP gymnasieförvaltningen i uppdrag att pröva möjligheten om kommunen själv kan vara med i upphandlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.267