23948sdkhjf

Förvirring och juridisk tvist om skolstädning i Kävlinge

Kävlinge kommuns upphandling av 90 000 kvadratmeter lokalvård blev, på formell grund underkänd i två domstolar. Just nu råder förvirring om vem som slutligen ska få kontraktet och en juridisk tvist kring det hela rullar fortsatt på.
Vem ska städa 90 000 kvadratmeter skolor, förskolor, vårdboenden och andra lokaler? Förvirring råder sedan Kävlinge kommuns upphandling av städtjänster underkänts av två domstolar, rapporterar Sydsvenskan.

I början av 2011 gjorde Kävlinge kommun en upphandling angående lokalvården. I det anbud som Sodexo saknades vissa efterfrågade uppgifter om städpersonalens utbildning.

Kävlinge kommun bad Sodexo komplettera anbudshandlingen. Skenbart enkel begäran kan man tycka. Men något som i själva verket blev startpunkt till att det mesta gick i baklås.

Lagen om offentlig upphandling förbjuder nämligen kompletteringar i efterhand om det inte rör sig om frågor av liten betydelse. Formellt ofullständiga anbud ska enligt lagen förkastas.

Men enligt Sydsvenskan gick kontraktet ändå till Sodexo som hade lagt det lägsta budet på 12,2 miljoner kronor.

ISS Facility Services - vars bud låg en dryg halvmiljon högre - överklagade då på formell grund upphandlingen.

Därefter har Kävlinge kommun och ISS tvistat i Förvaltningsdomstolen och senare överinstansen Kammarrätten. I båda instanserna har ISS fått rätt.

Domstolarnas mening och beslut är att Sodexos möjlighet till komplettering innebar risk för särbehandling och konkurrensbegränsning och valet av entreprenör ogiltigförklaras därför.

Och där står man medan de tidigare avpolletterade bolagen Förenade service AB och L&T – på obestämd tid - fortsätter städa åt Kävlinge.

Knäckfrågan är om kommunen kan välja en av de återstående budgivarna eller om hela upphandlingen måste tas om från början?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063