23948sdkhjf

LO-kongressen manar till ökat stöd för papperslösa

LO-kongressen har beslutat att LO ska verka för åtgärder som förbättrar de papperslösas situation. På förslagslistan finns bland annat etablering av fler fackliga center för papperslösa och ett krav på att papperslösa får samma rätt till sjukvård som svenska medborgare.
Enigheten var stor när LO-kongressen diskuterade de papperslösas situation, rapporterar Arbetet.

Många papperslösa, som lever utan tillstånd i Sverige, hamnar i extremt svåra situationer. Löner på runt tio kronor i timmen och arbete sju dagar i veckan är ingen ovanlighet.

För att facket ska kunna göra mer för de papperslösa bör LO verka för att fler fackliga center upprättas i landet, i första hand i Göteborg och Malmö, föreslog Bjarne Isacsson från Seko. Förslaget vann kongressens gillande och LO-styrelsens föredragande berättade att arbetet redan har startat och att centrumet i Stockholm tagit kontakt med engagerade personer i de båda storstäderna.

Arbetet meddelar att kongressen även beslutat att LO ska verka för att papperslösa får samma rätt till sjukvård som svenska medborgare och att deras barn får lagstadgad rätt till skolgång. Dessutom ska LO verka för att papperslösa kvinnor som anmält övergrepp får tillfälligt uppehållstillstånd så länge de medverkar i brottsutredning, förundersökning eller domstolsprocess.

Kongressen vill också att ett permanent uppehållstillstånd är normen för tillsvidareanställningar. Genom att införa permanenta tillstånd kan arbetstagare träda fram och söka hjälp utan att riskera utvisning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158