23948sdkhjf

Handeksem i städyrket är fortsatt ett stort problem

Handeksem i arbetet är ett stort problem både i städyrket och en del andra näringar. Totalt beräknas 600 000 personer vara drabbade. Arbetsmiljöverket skriver i en rapport att kunskaperna om hur eksem förhindras måste öka och förbättras med sikte på förebyggande åtgärder.
Arbetsmiljöverket skriver i en rapport att kunskaperna om hur eksem förhindras måste öka och förbättras med sikte på förebyggande åtgärder.

I en rapport om kunskapsläget för handeksem som Arbetsmiljöverket beställt framgår att 600 000 personer lider av handeksem och att det är den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen. Kontakten med vissa ämnen och vatten i arbetet är den viktiga orsaken.

Exempel på extra utsatta yrken för handeksem är: lokalvårdare, vårdpersonal, frisörer, köksbiträden, och arbetare i gummi och plastindustri.

Kvinnor drabbas oftare än män av handeksem och det är vanligast bland unga kvinnor. Kvinnor är också oftare allergiska mot nickel. Kvinnor drabbas oftare för att de har mer hudkontakt, inte för att deras hud är känsligare.

Handeksem är en kronisk sjukdom som medför behov av sjukvård och som kan påverka arbetsförmågan. Försämringen på livskvaliteten är jämförbar med dem som lider av astma. Skadad hud skyddar inte heller lika bra mot farliga ämnen som oskadad hud gör.

Det går att förebygga handeksem som uppstår i arbetslivet, genom hudvårdsprogram och minskad hudkontakt med skadliga ämnen. Det kräver samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovården och anställda. Gymnasieprogram som leder till arbeten inom vård- och frisörsyrken, köks- och livsmedelsindustrin samt kemikalieintensiva yrken har en viktig roll.

– Arbetsgivare och arbetstagare behöver samverka mot riskerna. Människan måste skyddas mot handeksem på grund av jobbet, säger Leif Aringer, överläkare på Arbetsmiljöverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125