23948sdkhjf

Förslag i utredning: Samhall bör utsättas för konkurrens

Statligt ägda Samhall bör utsättas för öppen konkurrens. Det föreslår den så kallade FunkA-utredningen som i dagarna överlämnas till regeringen.
Funktionsnedsatta är den grupp som har kanske allra svårast att få jobb, och arbetslösheten i gruppen ökar. Nu vill regeringens utredare skärpa kontrollen av de insatser som görs och dessutom utsätta Samhall för öppen konkurrens, skriver Svenska Dagbladet. Förra socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson lämnar i dagarna över den så kallade FunkA-utredningens betänkande till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

SvD rapporterar att utredningen har gjort en total översyn av hur de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna fungerar för personer med en funktionsnedsättning som innebär en nedsatt arbetsförmåga. Det sammanlagda betyget för alla insatser är dåligt.

Bara omkring hälften av personer funktionsnedsättning har en sysselsättning, mot över 70 procent i den övriga arbetsföra befolkningen.

SvD avslöjar att FunkA-utredningen vill förändra villkoren för Samhall. Sedan 1990-talet finansieras Samhall via en årlig klumpsumma med pengar utan några tydliga krav på resultat. Men FunkA vill att Samhall konkurrensutsätts och tvingas skaffa sig inkomster genom lönestöd som alla andra företag. Det lär leda till att verksamheten måste dras ner, vilket Samhall reagerar emot.

FunkA-utredningen vill också införa två nya, mer träffsäkra lönestöd. Dels ett ”lönestöd för utveckling” som är ett tillfälligt stöd under max ett år, dels ett ”lönestöd för trygghet” som är ett långsiktigt stöd under fyra år i taget för dem som har en varaktigt nedsatt arbetsförmåga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047