23948sdkhjf

Stabil rapport från Electrolux

Electrolux rörelseresultat för första kvartalet 2012 var bättre än väntat och landade på 943 miljoner kronor (696). Vd och koncernchef Keith McLoughlins säger i en kommentar att man kunnat förbättra resultat tack vare ökad försäljning och högre priser
Trots en fortsatt svag efterfrågan på vitvaror på de mogna marknaderna under kvartalet kunde Electrolux öka försäljningen och förbättra resultatet jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Den rekordhöga försäljningstillväxten var inte enbart ett resultat av förvärvade verksamheter utan också en effekt av en stark organisk tillväxt, i synnerhet i Latinamerika. I Nordamerika ger prishöjningar resultat, och Electrolux vitvaruverksamhet i Europa återtar förlorade marknads­andelar.

Vd och koncernchef Keith McLoughlins kommenterar:

- Vi fortsatte att förbättra vårt kassaflöde som ett resultat av vårt kontinuerliga arbete med att förbättra rörelsekapitalet. Under första kvartalet ökade nettoomsättningen med mer än 10 procent, vilket är rekord för den totala försälj­ningen för vår vitvaruverksamhet.

Den organiska tillväxten var cirka 4 procent. Verksamheten i Latinamerika visade en organisk tillväxt på 12 procent under första kvartalet, delvis som en följd av statliga skatteincitament i Brasilien.

Efter flera kvartal med vikande marknadsandel i Europa har Electrolux nu lyckats vända trenden och har sedan slutet av 2011 återtagit marknadsandelar.

- Vi tar marknadsandelar inom strategiskt viktiga kategorier inom premiumseg­menten, som exempelvis inbyggnadsprodukter för kök.

- Vår övergripande syn på utvecklingen för resterande del av 2012 ligger fast i enlighet med vad vi tidigare kom­municerat. Även om vi förväntar oss att trenden framöver ska förändras i en mer positiv riktning genom succes­siva förbättringar av försäljningspriserna och mixen samt genom lägre kostnader, förväntar vi oss inte någon återhämtning av efterfrågan på de mogna marknaderna under första halvåret 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062