23948sdkhjf

Nya miljökrav på tvätt- och textilservice

Nu lanserar Miljöstyrningsrådet nya och uppdaterade miljökrav för Tvätt- och textilservice. Genom att ställa krav i upphandling av Tvätt- och textilservice kan upphandlare och inköpare främja miljöaspekter på ett konkret och påtagligt sätt.
Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier för tvätt-och textilservice utkom/publicerades första gången år 2004 och har därefter uppdaterats i omgångar.

En större uppdatering har nu gjorts beträffande exempelvis krav på energianvändning på bas- och avancerad nivå. Samt vattenförbrukningskrav, kemikaliekrav enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Kemisk-tekniska produkter anpassade för tvätt-och textilservice och uppdatering av textiliekraven enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Textilier och läder.

Hyra av textilier och tvätt av hyrda textilier eller tvätt av egna textilier/gods kan kopplas till miljöaspekter som relateras till ett flertal parametrar, exempelvis avseende utvinning av råvaror, processer för tillverkning av tvättkemikalier och textilier. Och beträffande tvättprocessen: energianvändning, kemikalieanvändning, vattenförbrukning. Samt användning av fossila bränslen vid distributionen.

Genom att ställa krav i upphandling av Tvätt- och textilservice kan upphandlare och inköpare bidra till minskade utsläpp och exponering av farliga ämnen, minskad vattenförbrukning, minskad energianvändning och minskad klimatpåverkan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063