23948sdkhjf

Skatteutskottet vill avskaffa rätt till RUT utomlands

En majoritet i skatteutskottet vill avskaffa riksdagens tidigare beslut som gör det möjligt att få skattereduktion för RUT- och ROT-arbeten utförda utomlands. Utskottet föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen. Allianspartierna reserverar sig.
Utskottet ser flera fördelar med det så kallade HUS-avdraget, som omfattar både ROT-tjänster och hushållsnära tjänster. Arbetsutbudet har ökat. Den vita marknaden kan lättare konkurrera med den svarta. Grupper med en svag ställning på arbetsmarknaden kan utföra arbeten vitt. Utvidgningen av det permanenta HUS-avdraget till ROT-arbete och övergången till den så kallade fakturametoden har förstärkt effekten ytterligare.

Men en majoritet av ledamöterna i utskottet ifrågasätter om det ska vara möjligt att få skattereduktion för tjänster och arbeten som utförts utanför Sveriges gränser, det vill säga i andra EU- och EES-länder. Kostnaderna för RUT- och ROT-avdrag har ökat de senaste åren. Kostnaderna för arbeten som utförts utanför Sveriges gränser uppgår till cirka 70 miljoner kronor hittills.

Det handlar om skattesubventioner för hushålls- och byggnadsarbete som över huvud taget inte bidrar till att skapa arbeten eller minska ”svartarbete” i Sverige, vilket var den uttalade avsikten när riksdagen införde skattereduktion för RUT- och ROT-arbeten.

Allianspartierna reserverar sig. Partierna konstaterar att regeringen och riksdagen, när bestämmelserna om HUS-avdrag infördes, bedömde att det inte var möjligt att begränsa avdragen enbart till arbeten utförda i Sverige. En sådan begränsning bedömdes med största sannolikhet strida mot EU-rätten. Denna bedömning kvarstår.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047