23948sdkhjf

Många nya städbolag startas av utrikesfödda kvinnor

En analys som presenteras av Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att en stor andel av alla städföretag som etaberats under de senaste fem åren har startats av utrikesfödda kvinnor.
Ett viktigt syfte bakom RUT-avdraget var att öka sysselsättningen inom städbranschen. Sedan 2007 har sysselsättningen inom branschen också stigit successivt. SCBs tidskrift Välfärd rapporterar att ökningen inte bara räknas i antal nyanställda städare. Också antalet städföretagare har ökat, varav påfallande många är utrikesfödda kvinnor.

Välfärd skriver att av 950 nya städföretagare som etablerat sig på marknaden sedan 2007 är 63 procent utrikesfödda varav cirka 40 procent är kvinnor.

Många av arbetstillfällena inom lokalvård finns i de mer befolkningsrika regionerna. Det har också till stor del varit i dessa områden som ökningen av förvärvsarbetande varit störst sedan 2007. Under det senaste decenniet har antalet arbetstillfällen i lokalvård nästan fördubblats i de kommuner som ligger i nära anslutning till de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Antalet företagare inom lokalvård har ökat med totalt 24 procent sedan RUT-avdraget infördes 2007

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.283