23948sdkhjf

Kraftig ökning av vägglusfall

Vägglusfallen fortsätter att öka i hela västvärlden. I Sverige har Anticimex sett en ökning från några hundra fall år 2006 till över 12 000 fall 2011. Spridningen kan hindras via nya saneringsmetoder och god kommunikation.
Vägglössen har en stor social påverkan och både hotell, bostäder, sjukhus och kollektivtrafik är drabbade.

- Ingen har råd att ignorera vägglusproblemet. Det finns inga snabba lösningar, god kommunikation och tidig upptäckt är nyckeln, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Nya saneringsmetoder ersätter bekämpningsmedel:

- Vägglössen har på senare tid utvecklat resistens mot flera bekämpningsmedel och Sverige har dessutom väldigt strikta regler kring vilka bekämpningsmedel som får användas. Tidigare godkända och effektiva kemikalier är numera förbjudna. Därför bevakar vi på Anticimex hela tiden nya saneringsmetoder. Flera av dem använder vi redan framgångrikt såsom diatomépuder (som torkar ut vägglössen), värmebehandling (de tål inte över 60 grader) och en helt ny syreabsorberande metod (vägglössen behöver syre för att kunna leva). Fördelen med dessa metoder är att de är miljövänliga och att lössen inte kan bli resistenta av dessa, berättar Håkan Kjellberg.

Samhället behöver samverka och skammen måste bort. I andra länder, bland annat Norge, finns en central myndighet som ansvarar för att sprida information om vägglöss till allmänheten. Något som Anticimex önskar fanns även i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079