23948sdkhjf

Tingsryd välkomnar penningstarka städbolag

Tingsryds kommun ska konkurrensutsätta städningen i kommunala lokaler. Anbud från privata företag ska inhämtas. Men det är framförallt riktigt stora städbolag – med eget kapital på minst åtta miljoner kronor – som är välkomna att lägga anbud. Förslaget väcker dock kritik från flera håll. Förslaget är nu bordlagt och ska diskuteras ett varv till.
Tingsryds kommun siktar mot de riktigt penningstarka städentreprenörerna när lokalvården i de egna lokalerna konkurrensutsätts och privata anbud välkomnas. Men den preliminärt sattaribban för att få uppdrag ligger högt, rapporterar Smålandsposten.

Det finns tankar på att det ska finnas ett eget kapital på åtta miljoner kronor i det företag som godkänns som städentreprenör av kommunen. En ribba som är svårt att nå upp till för mindre företag. Den är också ouppnåelig för kommunanställda som vill starta eget städföretag.

Kommunalrådet Arne Karlsson (m) försvarar att kommunen kräver en kraftfull ekonomi av eventuella städentreprenörer.

– Ett företag i bra finansiellt läge är en trygghet för de anställda, säger han. Om en entreprenör tar över ta ska ju den befintliga kommunanställda personalen flyttas över till en privat arbetsgivare.

Det råder uppenbar politisk oenighet om idén, så även inom det borgerliga blocket och ärendet är nu bordlagt:

Med sådana krav kan man ju glömma att intresserade kommunanställda skulle kunna ta över delar av städverksamheten, säger centerns talesman Mikael Andersson i en kommentar till Smålandsposten.

– Det är villkor som vi i Centerpartiet inte kan ställa upp på. Ska städverksamheten läggas ut på entreprenad eller intraprenad måste intresserade också kunna lägga anbud på mindre enheter. Vi är emot att anbud bara ska få läggas på hela kommunens städverksamhet, säger Mikael Andersson.

När konkurrensutsättningen avhandlades i kommunstyrelsen i måndags reagerade inte bara oppositionspartiet Centern på det här. Även Mikael Jeanson (S) och Göran Mård (V) tyckte att här borde man kanske tänka ett varv till. Ärendet blev bordlagt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.315