23948sdkhjf

Hotellfacket kollar villkor för arbetsimmigranter

Allt fler medborgare från utomeuropeiska länder beviljas arbetstillstånd inom hotell och restaurang. Det gäller bland annat yrkesgrupper som restaurangpersonal, städare och köksbiträden. Fackförbundet HRF genomför nu en kontroll av hur arbetsimmigranterna egentligen har det på arbetsplatserna.
Sedan de nya reglerna om arbetskraftsinvandring trädde i kraft 2008 har antalet arbetsgivare som vill anställa från länder utanför EU stadigt ökat. Förra året fick nästan 3 000 icke-EU-medborgare arbetstillstånd i hotell- och restaurangbranschen, en ökning med nästan 40 procent.

Hotell och Restaurangfacket (HRF) genomför en riktad kontroll angående hur dessa arbetsimmigranter har det på arbetsplatserna, rapporterar Hotellrevyn

Sammanlagt beviljades i fjol 2 917 arbetstillstånd för yrkesgrupperna restaurangpersonal, städare och köksbiträden. Det är 833, motsvarande 40 procent, fler än år 2010. Hotell- och restaurangfacket har länge varnat för att många av de utländska medborgarna utnyttjas av hänsynslösa arbetsgivare.

Hotellrevyn berättar att när förbundets Stockholmsavdelning i fjol besökte ett 50-tal arbetsplatser som anställt icke-EU-medborgare, var det bara ett fåtal som skötte sig prickfritt.

Avdelningen genomför nu en ny kontrollinsats. Upplägget är detsamma som sist: att besöka arbetsplatser som anställt icke-EU-medborgare för att kontrollera att de anställda får den lön och villkor de bör ha.

Larmen om att arbetskraftsimmigranter utnyttjas på svenska företag fick Migrationsverket att i januari skärpa reglerna. Skärpningen gäller bara vissa typer av företag, däribland hotell och restauranger, och innebär bland annat att arbetsgivaren måste kunna garantera lön för hela den tänkta anställningsperioden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079