23948sdkhjf

Holländska städare i strejk

Över 100 00 holländska städare strejkar för högre lön, normal arbetsbelastning och slopade karensdagar. Städarstrejken är den mest omfattande i fackföreningen FNV Bondgenotens historia och har pågått sedan 2 januari. Efter sju förhandlingsrundor och mer än en månads strejkande står parterna fortfarande långt ifrån varandra.
Den bärande bakgrund till storstrejken är att Holländska städare känner sig osynliggjorda och tycker att de jobbar för en alltför låg lön, rapporterar LO-Tidningen.

- Ett krav är få betalt även när vi blir sjuka, säger Khadija Tahiri, som är ordförande för städarnas fack i Holland, FNV Bondgenoten, på kampanjens webbsida.

– Vi kräver inte bonusar eller högar av pengar. Det handlar om vardagskrav som tid att göra vårt arbete och hålla sjukhus, tåg och skolor rena. Att vi behandlas med respekt. För de flesta i Holland är det självklara saker. Nu kräver vi detsamma.

Städarstrejken är den mest omfattande i fackföreningens historia och har pågått sedan 2 januari. FNV Bondgenoten konstaterar att den efter flera månader av diskussioner, fem stora demonstrationer under parollen ”Marches of Respect”, sju förhandlingsrundor och mer än en månads strejkande fortfarande står långt ifrån arbetsgivarna.

FNV kräver förutom löneökningar, utökade rättigheter för timanställda och att de två karensdagar städare har innan sjuklönen träder in slopas. De vill också ha en normal arbetsbelastning – det vill säga tillräckligt med tid för att de ska hinna utföra sitt arbete. Arbetsgivarna hävdar att fackets krav är orealistiska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066