23948sdkhjf

Skärpt informationsskyldighet om farliga ämnen och kemikalier

Regeringen har beslutat om en proposition med ändrade straffbestämmelser i miljöbalken. Den omfattar dels straff för den som bryter mot centrala regler i EU:s kemikalielagstiftning och dels ett förtydligande av en straffregel kopplat till kemikalieförordningen Reach.
I sak innebär detta bland annat en förstärkning av informationsskyldigheten för farliga ämnen i varor.

- Vi vill se skärpt straffansvar när det gäller informationsskyldigheten om farliga ämnen och kemikalier. Farliga ämnen i varor kan påverka människor och miljö under lång tid. Därför behövs det tydlig och säker information om vilka ämnen som säljs och effektiva sanktioner som bidrar till att reglerna följs, säger miljöminister Lena Ek.

Enligt kemikalieförordningen Reach finns en skyldighet att lämna information om farliga ämnen i varor. Efter det att den svenska lagstiftningen anpassades till Reach har det visat sig vara oklart om straff enbart gäller ämnen som förts upp på bilaga XIV till förordningen. Informationsskyldigheten gäller dock även ämnen som finns på den så kallade kandidatlistan och det är därför regeringen föreslår att straffbestämmelsen förtydligas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063