23948sdkhjf

Glasklara mål för Bvtler: “Det är det här jag ska göra”

Förvärv och nya tjänster lyfter Bvtler. Grundaren och ägaren Martin Rath är tydlig med vägen framåt.

Martin Rath hoppas på tidig vår och mycket solsken. Kanske mer i år än tidigare. Inte konstigt alls då det bolag han driver och grundat, Bvtler, i november i fjol tog över Rutputsarna och Städarna i Sverige. Som åtminstone halva namnet på det förvärvade bolaget antyder, och det namn som också behålls, så handlar det om fönsterputsning.

– Det ska bli otroligt spännande att se hur de arbetar i skarpt läge i högsäsong och parerar allt från högt arbetstempo till logistik. James Rees som är en av grundarna har 31 år i yrket i bagaget och vet vad han gör. Vi behåller varumärket för det visar också att det handlar om spjutspets. James stannar hos oss men inte som delägare, säger Martin Rath när Rent träffar honom på kontoret i Vasastan en råkall med väl klar förmiddag i februari.

Fönsterputs är dock ingen ny tjänst för Bvtler utan något som företaget erbjudit som singletjänst tidigare. Skillnaden nu är att de kan skala upp tjänsten rejält. Med det nya bolaget följer inte bara massa gedigen kompetens utan även fina ramavtal med kommuner och hotellkedjor som bygger på långa kundrelationer.

Martin Rath tycker att det är spännande att kliva in fullt ut i ett branschsegment som har en annan status och där hantverket premieras på ett annat vis än i städbranschen.

– En dålig grej med städbranschen är att det är prissatt per timme. De som är duktiga och snabba får inte samma utväxling som inom fönsterputs där du tar betalt per ruta. Bra insatser premieras, så är det inte på samma vis med vanliga städtjänster. Inom fönsterputs kommer hantverket in på ett annat vis.

Inom fönsterputs kommer hantverket in på ett annat vis.

Martin Rath återkommer flera gånger under samtalet till vikten av ordning och reda och att satsa på kärnverksamheten. Han var tidig med ett digitalt system i stället för att tidrapportera och schemalägga i Outlook, vilket han siar att många städföretag fortfarande gör.

Kanske har det att göra med att han kommer från större bolag och tog in ett system från starten som han säger var på tok för stort för kostymen då men som företaget nu växt in i.

– När vi köpte Rutputsarna så kunde vi även migrera deras system med vårt vilket var väldigt smidigt. Nyckeln till att bli lönsam i den här branschen är ordning och reda, ett bra stödsystem och inte så stor overheadkostnad. Vi lägger hellre pengarna vi tjänar på ordning på jul- och sommarfester.

Martin Rath grundade Bvtler 2016 efter en längre karriär hos ett större it-bolag där han bland mycket annat byggt upp bolagets verksamhet i Norge. Efter några år i grannlandet kom han tillbaka till Sverige och hittade inte riktigt rätt hos sin tidigare uppdragsgivare.

– Jag hade letat och hittat lokal i Oslo, skruvat ihop Ikea-möbler och byggt upp kontoret från stolen som säljaren sålde den första ordern ifrån. Jag kände snabbt att det där vill och kan jag göra själv.

Sagt och gjort bestämde han sig för att bygga upp en premiumtjänst och hjälpa människor med tidsbesparande tjänster; kort sagt vända upp och ned på folks förväntningar på service. Ett och halvt år in i företagsbyggandet anställde han den första städaren och i dag är Bvtler ett städbolag även om bolaget inte är oävet att erbjuda befintliga kunder trädgårdstjänster eller flytthjälp. Under ett år satsade Bvtler faktiskt på flyttjänster i samband med att bolaget förvärvade ett konkursat flyttbolags domän. Ett år senare såldes dock domänen och bolagsnamnet vidare.

– Städ står för goda 70 till 80 procent av det vi gör och det är tjänst som går att ta på, med framför allt återkommande kunder och möjlig att skala upp. Flytt är ofta en engångstjänst. Med städ växer du, om du är duktig, på referens och genom försäljning. Här tror jag att min säljbakgrund också spelar in och vi vågar ställa frågor och ha dialog med kunderna.

Han säger att allt rullade på hyfsat fram till 2020 och han vågar knappt säga men pandemin blev, åtminstone efter den första skakiga inledningen, en hävstång för bolaget då det också blev lättare att rekrytera personal. Det var under den perioden som bolaget klev över det som Martin Rath beskriver som den magiska gränsen 8 miljoner i omsättning. Nu är bolaget på väg mot 35 miljoner, god lönsamhet och 65 anställda varav sju arbetar på kontoret.

– Det är runt 8 miljoner som det ofta blir kritiskt. Jag har sett många bolag i den här branschen, inklusive Rutputsarna som vi förvärvade, kämpa på med den omsättningen. Jag märkte själv när vi trillade över 10 miljoner att det krävdes helt andra rutiner och processer än bara engagemang och duktiga medarbetare.

Bvtler har kollektivavtal och Martin Rath säger att de bygger verksamheten på välmående personal och hög servicenivå och transparens.

– Det är ingen hos oss som är rädd för en missnöjd kund. Saker kan uppstå men får vi klagomål så ska vi vända den kunden. Den mentaliteten har vi fått in hos alla medarbetare.

Han säger att han slitit med att tänka på varumärken i samband med förvärv. Varumärke är viktigt menar han men är samtidigt osäker på hur de ska göra vid uppköp.

Ska förvärven drivas parallellt eller fusioneras?

– Helt ärligt vill kunderna få marknadsmässigt pris och bra service av ett schyst företag med välmående personal. Har du det spelar kanske inte varumärket så stor roll egentligen. Men Bvtler ligger bra när det gäller den premiumtjänst vi levererar. En del reagerar över v:et som är ett u och vi brukar skoja om att modehuset Bvlgari härmat oss.

Du har förvärvat två företag och det köps och säljs en hel del i branschen. Ska Bvtler gå upp i något samarbete eller kan du tänka dig att sälja?

–Just nu nio år in så är det superkul. Det finns några drakar som dammsuger marknaden och köper bolag med det är det här jag ska göra. Jag har roligt, vi fyller en funktion och gör nytta och vår affär är så pass fin.

Han säger att det må låta klyschigt men det som inte utvecklas avvecklas.

– Och vi vill fortsätta att växa. Nu har det blivit en mission att skapa ett bra företag. Vi kan alltid göra bättre. Vi har ingen supervision, utan vi ska växa i Storstockholm. Men vem vet, om tajmingen är rätt, kanske vi någon gång finns i Göteborg och Malmö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082