23948sdkhjf

Sol ökar farten med förvärv – stärker greppet om färjetrafiken

Pandemin blev ett dråpslag för Sol Facility Services men aktören har nu lagt ett gott år på hälsosam nivå bakom sig. 2025 har inletts med förvärv och stärkt grepp om färjetrafiken.

I början av januari stod det klart att Sol Facility Services förvärvat Asteri av tyska börsnoterade Mutares SE & Co. KgaA. Den tyska börsjätten köpte i sin tur bolaget från den tidigare ägaren danska Allianceplus Holding A/S, som ägs av investeringsbolaget Polaris, i december 2021.

– Vi har letat lämpliga bolag att köpa en längre tid och Asteri klickade i alla boxar för den typ av bolag vi letar efter. Det är ett stort, välskött bolag med en professionell och kompetent ledning och en kundportfölj som både matchar och kompletterar vår väldigt bra. Värdegrunden i bolagen är lika och vi har gemensam syn på många saker. Det är komplext att förvärva bolag men Asteri har varit väldigt transparent, säger Erki Milistver som är vd för Sol Facility Services sedan i april 2023.

Sol har varit verksamt i Sverige de senaste 12 åren och framför allt byggt upp en verksamhet baserad på rese- och hotellnäringen. Bland annat har Sol avtal gällande lokalvård till i stort sett hela färjetrafiken mellan Sverige och Finland. 

– Vi har ett långt samarbete med Viking Line i alla hamnar av Östersjön och i fjol startade vi även med Finnlines och Birka Gotland. Den sista pusselbiten blev Tallink Silja som vi levererar till från den 1 december i fjol. Även Asteri har en stor del av leveransen inom hotell- och resenäringen.

Erki Milistver lyfter även fram det faktum att Asteri är duktigt inom industri som ytterligare ett plus. 

–Asteri har starka kundrelationer bland annat  inom pappers- och energiindustri samt inom gruv- och metallindustri. I Finland och Danmark är vi marknadsledande också inom service till livsmedelsproduktion och det är ett segment bland andra där vi vill växa även i Sverige. 

Han säger att kombinerat med koncernens kompetens från andra länder kan Asteris viktiga referenskunder i Sverige bli en språngbräda till större avtal och kontrakt. 

– När du arbetar med industrikunder så blir du väldigt mycket mer delaktig i kundens kritiska process än annars. Du bygger upp en spetskompetens i bolaget och avtalen handlar snarare om partnerskap. Där har vi mycket kunskap och mycket att erbjuda, säger Erki Milistver.

När du arbetar med industrikunder så blir du väldigt mycket mer delaktig i kundens kritiska process än annars.

Vidare menar Erki Milistver att Asteri har viktiga referenskunder även i andra verksamhetsområden som kombinerat med Sols kompetens och kundbas ger en bra plattform för vidare tillväxt.

Ännu är det för tidigt att uttala huruvida det blir några förändringar i företagsnamn och ledning.

– Initialt så är det två bolag och Asteri ska fortsatt ledas av Maria Chagot och det är viktigt att vi behåller den talang som finns i bolaget. Men samtidigt så finns det naturligtvis synergier och det är något som vi får titta på. Asteri är inget gammalt, välkänt varumärke men samtidigt finns ändå mycket värde i namnet och företaget är en stabil leverantör. Även Sol behöver bli ett starkare varumärke i Sverige och det är något vi arbetar med, säger Erki Milistver.

Sol har i dag en pytteliten andel av verksamheten, omkring 1 procent, inom offentlig verksamhet och där är Asteri stakare menar Erki Milistver. Han ser att det är ett område bolagen tillsammans kan växa inom.

– Asteri startar precis ett uppdrag för Skatteverket och inom offentlig upphandling är Asteri större och det är något vi räknar att satsa på även framöver.

Geografiskt är Sol starka i Stockholmsområdet, region mitt som Linköping men även i Göteborgsområdet och kring Malmö.

– Asteri är mer utspritt och täcker flera av våra vita fläckar i södra och västra Sverige. På vissa orter där vi båda har en mindre organisation blir vi starkare tillsammans.

Väntar fler förvärv?

– Vi ska växa både organiskt och genom förvärv i Sverige och vi tittar på bolag och har även dialoger med flera aktörer. Men det är en process som ofta tar tid. Det pågår en stor konsolidering på marknaden och vi är inte det enda bolaget som tittar på förvärv och det är även en hel del riskkapital i branschen numera. Jag upplever verkligen att det är säljarens marknad just nu.

Jag upplever verkligen att det är säljarens marknad just nu.

Erki Milistver beskriver den svenska marknaden betydligt mer splittrad än till exempel den finska.

– Den finska marknaden domineras tydligare av de tre största aktörerna. Det finns många styrkor med att bli en större aktör och den svenska marknaden, som består av många entreprenörsdrivna familjeföretag, kommer att bli mer konsoliderad på sikt.

Då Sol Facility Services historiskt haft en stor del av omsättningen inom resenäringen blev pandemin en reell utmaning för bolaget. Nu tycker Erki Milistver att styrfarten dock är god och att bolaget är på rätt köl igen.

– Även 2023 var en utmaning och ett svagt år men 2024 blev ett bra år då vi återigen visar svarta siffror och kommit tillbaka till en mer hälsosam nivå. Med tanke på förvärvet och de nya avtalen vi skrivit och går in i så har även 2025 inletts väl. Vi har en stabil ägare i ryggen och då vi verkar på tre nordiska samt baltiska marknader blir vi mindre sårbara av kortfristiga utmaningar i ett enskilt land.

Sol Group

Familjeföretaget Sol Group har verksamhet i Finland, Sverige, Danmark och Baltikum. Gruppen har levererat servicetjänster sedan 1848, omsätter cirka 400 miljoner euro och har 14 000 anställda.

Sol Sverige startade 1992 och ingår sedan 2012 i Sol Group. I Sverige har Sol omkring 1 000 anställda och verksamhet främst i storstadsregionerna.

Certifierade enligt ISO9001, ISO14001 och ISO45001. Auktoriserad Serviceentreprenör av Almega.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109