23948sdkhjf

MTR tar striden mot klottret: ”Det ska vara poänglöst att klottra”

Specialstäd är vägen framåt för MTR Facility Management som gärna lägger fler fastighetsägare till kundkretsen.

Ett klotter var femte minut, dygnet runt, året om. Så mycket klotter putsar MTR Facility Managements medarbetare bort på pendeltåg, i tunnelbanan, på stationer och fastigheter i Stockholmsområdet och Mälardalen. Allt från stora målningar som täcker hela vagnssidor till små tags och klistermärken på väggarna inne i tågen och på stationerna.

Klottersanering och foliering, återställande av målade ytor och bevarande av känsligt material, har kommit att bli ett specialområde under ständig utveckling för MTR Facility Management.

– Vi är väldigt bra på att ta hand om klotter och har även duktiga målare och andra hantverkare i organisationen vilket gör att vi kan få volym i uppdragen och även utveckla nya metoder. Ska du vara framgångsrik i kampen mot klotter och skadegörelse i offentlig miljö så krävs en närvaro 24/7, säger Erika Ahlqvist, vd för MTR Facility Management när Rent träffar henne i Hammarbydepån i Stockholm i samband med firandet av moderniseringen av 270 tunnelbanevagnar i Stockholm.

Hon beskriver klotternivåerna som absolut beständiga och med vårvädret tinar klottrarna fram.

– Det är avgörande att klottret avlägsnas direkt för att den som målar ska ledsna och välja andra ytor. Det ska vara poänglöst att klottra.

För även om pendeltågen inte längre städas invändigt av bolaget så utför MTR Facility Management klottersanering och höghöjdsstädning åt nya driftaktören SJ Stockholms Tåg.

Det är ingen nyhet att cirka 200 medarbetare från dotterbolaget MTR Facility Mangement i mars i år gick över till nya aktören SJ Stockholms Tåg, i en vid offentliga upphandling sedvanlig verksamhetsövergång, i samband med att den aktören tog över driften av pendeltågen.

– Jag är mycket stolt över att kunna lämna över så många duktiga, kompetenta och välutbildade medarbetare. Den sista Insta-mätningen vi gjorde visade att vi lämnade över pendeltågen i mycket fint skick. Att städa offentliga miljöer kräver en otrolig närvaro och vaken blick. Och att städa miljöer med spårbunden trafik och därtill med enorma flöden av människor kräver ett säkerhetstänk utöver det vanliga, säger Erika Ahlqvist.

Det ska vara poänglöst att klottra.

Samlade erfarenheter från klottersanering har också lett till att MTR Facility Management utvecklat nya städmetoder. Erika Ahlqvist säger att det handlar mycket om tryck, ånga och att använda så lite kemikalier som möjligt. Miljökraven är av godo menar hon inte bara för miljön men också för omsorgen om materialen. Ett projekt handlar även om att få bort fläckar från känsliga, fina och ömtåliga stenmaterial på stationerna och ett annat handlar om ultrarent vatten kopplat till sätestyger.

– Allt är sprunget ur att det finns mycket konst i Stockholms tunnelbana som måste bevaras. Mycket i medarbetarnas städning handlar om att utveckla nya städmetoder och vi experimenterar mycket med tryck och ånga.

Fjolårets larm om stor utbredning av vägglös i tunnelbanan i europeiska storstäder som London och Paris blev ett veritabelt stresstest även för MTR Facility Management i Stockholms tunnelbana och pendeltågstrafik. Även om inte någon utbredningen av skadedjuren syntes här.

– I samband med det fick vi anledning att utvärdera våra metoder när det kommer till ånga och kunde se att den är väldigt gångbar och gör att vägglöss inte kan få fäste i kollektivtrafiken. Ånga är en fantastisk städmetod som endast kräver vatten. Tekniken har faktiskt blivit en aktiv del i lokalvård för oss i såväl bas- som finstäd.

Hur MTR Facility Management ska utvecklas framgent får tiden utvisa. I maj 2025 lämnar MTR Nordic över tunnelbanans drift, även städ, till ny operatör.

– Vi är starkt bundna till trafikkontrakten på MTR men vi har nog aldrig haft så många externa kunder som nu. Vi ser också att vi är framgångsrika när det gäller klottersanering på fastigheter och foliering så vi hoppas få leverera våra tjänster till många fler fastighetsägare.

MTR Facility Management jobbar tillsammans med Stockholms Spårvägar för lokalbanorna och specialstäd är något att utveckla istället för att växa inom kontorsstäd,menar Erika Ahlqvist.

– Vi är otroligt duktiga när det gäller den här typen av lokalvård och sanering. Det är utvecklande och utmanande för våra medarbetare att klara av att arbeta i offentliga miljöer med stora flöden av människor och samtidigt kunna leverera kvalitet. Det är ju otroligt hög konkurrens inom kontorsstäd och det är också svårt att arbeta med heltidsperspektivet då. Vi vill utveckla, utbilda och behålla vår personal och det gör vi nog bäst som specialister.

Geografiskt ser Erika Ahlqvist att bolaget även fortsatt kommer att hålla sig till att leverera i Stockholmsområdet och Mälardalen men säger samtidigt att MTR Facility Management inte är oävet att ta sig an uppdrag utanför regionerna, givet samarbete med rätt aktör och om stordriftsfördelar kan nås.

– Jag vet vad som krävs av en nationell aktör. Att ha nationell täckning  kräver en viss organisation så hatten av till de bolag som klarar av det. Det är ett jobb som inte ska  underskattas och det går inte att ha för lite volym i uppdragen om det är framgång som ska nås.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094