Forenede Service satsar på tydliga bilder som stöd

Det svenska fackspråket i städbranschen kan vara komplicerat för medarbetare från 70 olika länder och för personer med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättning som adhd och olika autismspektrum.
Petra Marques, utbildare och hållbarhetsansvarig på Forenede Service Sverige, förklarar att som andra städfirmor är även arbetet på Forenede Service ofta ett instegsjobb både för nyanlända och för personer som av någon anledning hamnat utanför arbetsmarknaden.

– För att skydda medarbetarna och säkerställa kvaliteten har vi olika rutiner som måste följas även om man säger att ”man kan städa”. Det är inte säkert att alla har samma erfarenheter eller förstår vikten av att undvika tunga lyft, fel arbetsställningar och att mer vatten och rengöringsmedel inte innebär att ytor blir renare, säger Petra Marques.
Att kommunicera nya rutiner för personer som inte förstår språket fullt ut kan vara komplicerat om inte tolk används.
– Det tyckte vi var uteslutet, förklarar Petra Marquez och berättar att i stället fastnade man för idén med att kommunicera enkelt och konkret med bilder som ett komplement till tal eller text.
För drygt ett år sedan sjösattes därför projektet ”tillgänglighetsanpassad information” inom ramarna för det interna hållbarhetsarbetet.
Projektet bygger på det inköpta it-programmet Widget där man själva valt och skapat tydliga, tecknade, symbolbaserade bilder som illustrerar det som ska sägas. Bilderna trycks upp på laminerade informationsblad som används av gruppledare vid informationsträffar, internutbildningar och möten omkring ”månadens mål”.
I materialförråd är redskap och andra rengöringsprodukter också noga utmärkta med sina rätta, och ibland långa och komplicerade namn, till exempel ”sopskyffel”, ”mikrofiberduk” och ”teleskopskaft”.
Där finns även instruktioner om dosering av rengöringsmedel och vattenmängd. Som en fördjupning har medarbetarna dessutom tillgång till en app med bilder på de vanligaste arbetsredskapen där de kan öva på uttalet med stöd av en uppläsare.
– Vi vill helt enkelt att våra arbetsplatser ska vara lätta att förstå sig på, och det förenklar att information finns tillgänglig.
– Kanske stimulerar det också språkförståelsen på sikt, tror Petra Marques.
Initiativet uppges ha tagits emot väl av de anställda, särskilt bland de med funktionsvariationer som autism. De säger själva att de uppskattar informationens enkelhet, enligt Petra Marques.
Enda riktiga kritiken uppges komma från ett fåtal medarbetare som anser att fysisk bildinformation är i barnsligaste laget.
Vi satsar mycket på hållbarhet och ser att vi plockar poäng på det.
– Då säger vi ok, man får tycka så och man behöver inte titta på bilderna. Då får man istället bara läsa eller lyssna på informationen. Gör det som passar dig bäst.
Vad har varit svårast att kommunicera?
– Arbetsrätt. Hur jag ska agera vid ett tillbud, till exempel en arbetsplatsolycka. Våra medarbetare är nu mer medvetna om att alla skador ska rapporteras vilket resulterat i att antalet anmälningar ökat. Det kan dock bero mer på att medvetenheten skärpts än att antalet skador de facto ökat.
Hållbarhetsarbetet med ISO-certifieringar, Svanenmärkning och arbetet med tillgänglighetsanpassning har uppmärksammats externt, uppger Petra Marques.
– Vi satsar mycket på hållbarhet och ser att vi plockar poäng på det, särskilt vid offentliga upphandlingar.
Hur ser situationen ut i moderbolaget i Danmark, arbetar de på samma sätt där?
– Jag skulle nog vilja säga att vi ligger lite före i det arbetet här i Sverige. Vi kommer snart att åka över till Danmark och informera mer om det.
– Forenede Service Sverige arbetar på ett medvetet sätt med att hjälpa till med att få in människor på arbetsmarknaden. Det mår både människorna och samhället bra av, säger Petra Marques.
Forenede Service
Grundat: 1959 av Peer Krogh.
Verksamhet: Service inom lokalvård, vaktmästeri, receptions- och fastighetsservice.
Vd: Marco von Peltzer.
Huvudkontor: Malmö.
Regionkontor i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö.
Anställda i Sverige: 911 FTE.
Omsättning: 601 miljoner kronor (2023).
Certifieringar: Svanenmärkt, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.