23948sdkhjf

Ny kritik mot städning med alkaliskt vatten i vårdmiljö – region pausar användning

Saknas enligt forskare tillräckligt med studier och evidens för att medlet, utan tensider, ska fungera tillräckligt effektivt.

Uppdaterad: I en serie inslag har SVT granskat användningen av ett alkaliskt vatten på sjukhus i Västervik och Oskarshamn. Detta efter att Region Kalmar installerat en maskin för tillverkning av alkaliskt vatten av varumärket Z-vatten som är en lösning som består av drygt 99 procent vanligt vatten och 0,17 procent kaliumhydroxid. Därtill leds elektricitet i vattnet, vilket skapar en elektrolys som enligt tillverkaren behövs för att få bättre rengöringseffekt och rätt ph-värde.

Enligt de kemister som SVT pratat med är det en onödigt energikrävande och dyr process och därtill menar kritiker att alkaliskt vatten inte kan vara så mångsidigt som tillverkaren uppger. Forskare i inslagen  menar att vetenskapligt stöd saknas för att vattnet löser fett och smuts i tillräckligt hög grad.

– Det är trams, jag har jättesvårt att tro att detta skulle kunna rena någonting utan fettlösande tensider. Det låter fullständigt vansinnigt, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers till SVT.

– Det är klart att det löser vissa saker bättre än vatten, men effektivt? Nej, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi på Lunds Tekniska Högskola till SVT.

SVT har även varit i kontakt med företaget PT Professional som marknadsför och säljer det alkaliska vattnet och maskinen.

– Det finns många studier och inte minst empiriska tester av våra kunder som visar att det blir minst lika bra städat med Z-water som med kemikalier, säger Pierre Crambé, vd på företaget PT Professional i ett inslag på SVT. 

Han tycker också att det är en dålig idé att låta lokalvårdarna själva bland till vattnet; något som forskare som SVT varit i kontakt med föreslår. Detta då han menar att samma resultat inte skulle uppnås.

– Tar du bort elektrolysen får du inte samma rengöringseffekt. Du får inte samma ph-värde på produkten utan det, säger Pierre Crambé vidare.

Enligt SVT används produkten av minst 15 kommuner, en region och ett universitet.

Efter SVT:s granskning har Region Kalmar län valt att pausa användningen av Z-water, som testats på sjukhusen i Oskarshamn och Västervik. Dock uppger regionen att de egna kvalitetsmätningar har visat på positiva effekter.

”... I nuläget väljer Region Kalmar län dock att pausa användningen av Z-vatten mot bakgrund av er granskning och uppgifter från kemister/experter som pekar på brister i effektiviteten. Regionen vill invänta eventuell fakta och själva göra grundligare analyser innan vi fattar beslut kring hur vi går vidare med användandet av produkten”, uppger Rickard Swärd som är basenhetschef för kost och lokalvård i Region Klamar län i ett mejl till SVT på onsdagen.

I Borgholms kommun har städmetoden använts i flera år men även där ska nu effektiviteten utredas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079