23948sdkhjf

Så gör bostadsbolag för att undvika vattenläckage från kylskåp

Uppsalahem har inlett pilotprojekt för att förebygga risken för vattenläckage från kylskåp och har installerat så kallade smarta droppmattor under kylskåpen i 99 lägenheter. Projektet är ett samarbete med bostadsbolagets förvaltning, it-avdelningen, mattans utvecklare Elementric och Sensative som varit behjälplig med infrastruktur.

– Jag hade aldrig kunnat tro att vi så snabbt skulle få utväxling av investeringen i de innovativa droppmattorna, säger Fredrik Almqvist, initiativtagare till projektet och chef för elektriker, vvs och vitvaror på Uppsalahem. 

– Att testa ny teknik i liten skala är ett perfekt sätt att involvera många i organisationen. Projektet har lett till att vi har flera nya idéer om andra områden där vi vill använda sensorteknik, säger Fredrik Almqvist vidare.

Mattan har en trådlös sensor som ansluter till ett nätverk i fastigheten, LoRaWan, och bara efter några dagar upptäcktes vattenläckage i fyra lägenheter.  Förutom att installera mattorna har bostadsbolaget även börjat informera om att de flesta läckande kylskåp handlar om kondensskador som ofta kan undvikas om hyresgästerna förstår att hålla rent kring hålet i den nedre delen av kylskåpet där vattnet ska rinna ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157