23948sdkhjf

Fortsatt efterfrågan på hemstäd: ”Hjälper hushållen att få vardagen att gå ihop”

Marginell minskning under årets tre första månader, visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Under årets första tre månader har  drygt 1,2 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag för hemstädning och städtjänsterna står alltjämt för lejonparten av det totala uttaget av rut-pengar. Efterfrågan beskrivs som stabil och minskningen uppgår till drygt 1 procent jämfört med perioden januari till mars i fjol.

– Användningen av rut-avdraget håller sig stabil jämfört med föregående år. Det är ett styrkebesked för branschen att efterfrågan på rut-tjänster kvarstår. Trots det tuffa ekonomiska läget för hushållen är det inte rut-tjänster som man väljer att dra ner på, säger Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Städtjänsterna står för 80 procent av alla köp som utförts första kvartalet, närmast följt av trädgårdstjänsterna på 4,1 procent.

– Rut-tjänsterna är mångsidiga och möjligheten finns för hushållen att ta hjälp i allt från trädgårdsarbete till IT-tjänster. Men det är tydligt att efterfrågan på rut domineras av städtjänster där fyra av fem rut-tillfällen är städtjänster. Företagen hjälper hushållen att få vardagen att gå ihop, säger Sjöberg.

Totalt har svenskarna köpt rut-tjänster för 1,7 miljarder under årets tre första månader vilket är en minskning med 0,7 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094