23948sdkhjf

Almega om utredning av Samhall: ”Risken att ny översyn blir ytterligare ett slag i luften”

Almega välkomnar att regeringen ska se över Samhall igen men menar att skrivelsen inte är övertygande och säger att en ny utredning måste innefatta tydliga och heltäckande direktiv och att avsikten måste vara att utreda vilken ”roll ett statligt bolag med detta samhällsuppdrag ska spela i den arbetsmarknadspolitiska floran av insatser”. Annars menar Fredrik Östbom, näringspolititisk chef hos Almega, att ännu en genomlysning inte kommer vidare med enligt arbetsgivarorganisationen viktiga kärnfrågor som snedvriden konkurrens och”ineffektivitet i det arbetsmarknadspolitiska systemet för den tilltänkta målgruppen”.

– Risken är att en ny översyn blir ytterligare ett slag i luften när det kommer till Samhall. Med tanke på de omfattande brister som framkommit har Almega sedan länge efterlyst omfattande förändringar i styrningen av Samhall, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega.

– Vi vet redan idag att Samhall står sig slätt jämfört med andra arbetsmarknadspolitiska insatser i form av utvecklande sysselsättning för målgruppen. Nu måste regeringen visa prov på handlingskraft och sätta ner foten kring Samhall, säger Fredrik Östbom vidare.

Därtill vill Almega att det i utredningen noga ska tittas på betydelsen av likvärdiga villkor och transparens över hur medlen används.

– I sin nuvarande form orsakar Samhall en ordentligt snedvriden konkurrenssituation, bland annat på städmarknaden. Och detta med hjälp av statliga medel. Att göra mindre ändringar av bolagets avkastningskrav kommer på intet sätt förändra Samhalls spelregler, säger Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094