23948sdkhjf

Efter Riksrevisionens kritik – nu ska regeringen utreda Samhall igen

Ska utreda om det finns skäl till förändringar i statens samlade styrning av bolaget.

Den 12 december lämnade regeringen en skrivelse till riksdagen där det framkommer att en grundlig översyn av Samhall väntar. Detta mot bakgrund av att Riksrevisionen bedömt att Samhall inte uppfyller hela sitt samhällsuppdrag och brister i att ge de anställda ”utvecklande arbeten”.

Det framgår av ett pressmeddelande. Exakt hur Samhall ska genomlysas framgår inte mer än att det kan handla om en utredning.

”Under de drygt 30 år som har gått sedan Samhall ombildades till aktiebolag har det skett påtagliga förändringar i fråga om såväl Samhalls verksamhet och förutsättningar som behoven hos de personer som kan komma i fråga för anställning hos Samhall. Dessa förändringar, tillsammans med de brister som har påpekats av både Riksrevisionen och tidigare utredningar, tyder sammantaget på att det bör övervägas om det finns behov av förändringar i statens samlade styrning av bolaget. Regeringen anser därför att det finns skäl att göra en grundlig översyn av Samhalls uppdrag, verksamhet och förutsättningar”, står det i pressmeddelandet.

Samhall har granskats vid ett flertal tillfällen under de senaste tjugo åren och senast hösten 2021 togs ett riksdagsbeslut om utredning som bland annat handlade om att gå till botten med anklagelser om osund konkurrens och huruvida "rätt" personer får jobb på Samhall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111