Gipeco redo att växla upp: ”Vi vill vara med och lyfta betydelsen av städning”

Gipeco har sedan starten 1967 värnat om betydelsen av en effektiv städning med ekonomiska och ekologiska förtecken. Det säger Christofer Ohlsson, ägare och försäljningschef, när Rent är på besök på huvudkontoret i Jönköping där företaget även har sin produktion.
Och det går inte att ta miste på engagemanget och drivet när Christofer Ohlsson pratar om vikten av allt från miljö, resurseffektivitet, städtextilier, tvätt, rengöring, städsystem och golvvård.
– Vi har arbetat med miljönytta, resurseffektivitet och ekologi innan det blev ”trendigt”. Det har alltid varit en viktig del av Gipeco, det är rentav vårt DNA. Ta vår omtyckta mopp som kom redan tidigt 1980-tal som exempel. Den är Svanenmärkt i dag och fortfarande en av Sveriges mest sålda moppar med en livslängd på minst 2 000 tvättar, vilket motsvarar upp till tio års användning. Alla kan sälja på pris men det gäller att se en total kostnad för städning, säger Christofer Ohlsson.
Han gläds dock åt att allt fler kompetenta personer, både på privat och offentlig sida förstår betydelsen av långsiktighet och kvalitet för en god totalekonomi.

Christofer Ohlsson säger att omkring 75 procent av lokalvården handlar om golvrengöring, men han tycker att det behövs mycket mer diskussioner om fördelarna med att vårda och ta hand om golv och att se det som central del i det långsiktiga miljöarbetet.
– Det har skett en enorm urholkning av kompetens i beställarledet men även hos återförsäljare och leverantörer. Golvtillverkare pratar om underhållsfria golv men alla vet att det inte fungerar så. När ytskiktet på golvet är nedslitet blir det svårt att städa och hålla rent. Det blir en grogrund för bakterier och smuts som i sin tur bidrar till smittspridning. De flesta städchefer vet att det är så men de får inte alltid gehör för sin uppfattning när det kommer till upphandlingar, menar Christofer Ohlsson.
För att möta en ökad efterfrågan så har Gipeco expanderat under de senaste åren. Produktionen har byggts ut kraftigt och företaget har satsat 10 miljoner kronor vilket lett till en mångdubblad produktionskapacitet. Även lagerhållning har expanderat med ett betydligt större lager i dag än för tre år sedan. Därtill har nya kompetenta medarbetare och nyckelpersoner tillkommit och nu tycker Christofer Ohlsson att allting fallit på plats, något som också möjliggör en större expansion av verksamheten.
– Vi har fantastiska människor som arbetar på Gipeco, vår personal är absolut vår mest värdefulla resurs. Jag är imponerad av det tekniska kunnandet som våra kemister och tillverkningsansvariga besitter, och jag är stolt över våra säljares driv och engagemang.
–Inom all tillverkningsindustri finns en puckel du måste över när det handlar om att producera för att bli riktigt konkurrenskraftig, och där tycker jag att vi är nu. Vi arbetar inte tvåskift i dag men vi förbereder oss för att kunna göra det inom en snar framtid.
En anledning till att ytterligare skala upp produktionen handlar också om att bolaget i högre utsträckning också ska satsa på sina exportmarknader och ser en ökad efterfrågan från framför allt Norge och Finland, men även Danmark och Island.

Sedan 2005 har Gipeco samarbetat intensivt med RISE och andra forskningsinstitut och tillsammans deltagit i åtskilliga forskningsprojekt genom åren. Något som Christofer Ohlsson menar har givit unik kompetens och know-how inom miljö, smittspridning och nya tekniker. Med Gipeco vill han ta en ledande position inom såväl den gröna omställningen som hanteringen av smittspridning. Inte enbart inom städ, utan också i andra branscher.
– Det finns också närbesläktade branscher med behov av kemtekniska produkter av hög kvalitet. Vi har varit fokuserade inom lokalvård och facility management under lång tid, byggt upp en gedigen kunskap och tagit fram många sorters produkter för olika ändamål. Samtidigt har vi mycket kvar att göra i städsverige. Vi vill och kan gå i bräschen när det gäller utveckling av gröna kemikalier, säger Christofer Ohlsson.
Han menar att Gipeco baserat på förnyelsebara råvaror kan formulera nya typer av ramrecept och råvarubaser som blir förnyelsebara alternativ med hög prestanda.
Han berättar vidare att företaget även vill öppna upp för att hjälpa andra som inte har egen tillverkning och vara delaktiga i den dialogen. Tillväxt ska dock inte bara ske genom att trycka ut nya produkter utan också att förbättra miljöprestandan i befintliga produkter, menar Christofer Ohlsson.
– Våra produkter ligger betydligt högre miljömässigt än vad miljökraven kräver i dag. Vi vill och behöver inte vara störst men vi vill erbjuda bra produkter och ha en bra business. Jag tycker att arbetet som företagare och leverantör också handlar mycket om att hjälpa människor. Vi kan leverera de produkter man behöver och samtidigt hantera miljölagstiftning och hjälpa mindre bolag som har sparkrav att ändå förstå nyttan.
Det måste bli mer skamligt att spara på städning
Det heter ofta att pandemin lärde människor betydelsen av städning och smittorisker. Dock ser Christofer Ohlsson att allt fler verkar ha lagt det bakom sig.
– Bara för att pandemin inte längre är lika hälsofarlig betyder inte det att begränsning av smittspridning blivit mindre viktig. Säsongsinfluensor, vinterkräksjuka och andra smittor är fortfarande något som drabbar oss varje år. Inte bara i form av mänskligt lidande, utan också genom ökade kostnader och inkomstbortfall. Det handlar om åtskilliga miljarder varje år.
Strax innan pandemin lanserade Gipeco ett, enligt Christofer Ohlsson, världsunikt städsystem som ska garantera smittfria städtextilier. Med egenutvecklade tvättprogram har man tillsammans med Podab tagit fram en hel serie mopptvättmaskiner som tvättar termiskt rent i högtempererade tvättprocesser.
– Att tvätta moppar och dukar i 40 eller 60 grader tar inte död på bakterier och virus. I stället riskerar du att sprida smitta vidare genom att hantera textilier som inte är tvättade på fel sätt. Med vårt system säkerställer vi att eventuell smitta försvinner i tvättprocessen. Dessutom hygienutbildar vi ansvarig städpersonal, säger Christofer Ohlsson,
Han säger att han mött många som hävdar att tvättemperaturen ska sänkas för att spara energi men han tycker det går stick i stäv med ambitionerna att minska smittspridning. I stället är han övertygad om att den miljömässigt bästa lösningen är att minska smittspridning eftersom konsekvenserna av sjukdomar ger betydligt större effekter på miljön.
– Som leverantör i den här branschen gäller det att arbeta långsiktigt med upplysningsarbete och utbildning. Vi vill vara med och lyfta städningens betydelse och inte bidra till att allt fler drar ned och sparar in. Det här måste vi göra något åt och då behöver vi använda smart kommunikation som når ut till så många som möjligt. Det måste bli mer skamligt att spara på städningen. Med rätt kompetens och rätt material får vi en högre städkvalitet och minskad sjukfrånvaro. Det om något måste vara den största besparingen.
Som leverantör i den här branschen gäller det att arbeta långsiktigt med upplysning och utbildning
Gipeco
Grundat: 1967 av Mats-Erik Ohlsson
Vd: Leif Carlsson
Omsättning 2022: 29,7 miljoner kronor
Prognos 2023: 36,5 miljoner kronor
Mål 2024: 42 miljoner kronor