23948sdkhjf

Se till att fira Städarens Dag

Första måndagen i december är som traditionen bjuder en hyllningsdag till städarna så glöm inte att säga hej och tack till alla städare i dag och gärna alla andra dagar också.

För åttonde året i rad ska städarna runt om i landet uppmärksammas på Städarens dag. Dagen firas den första måndagen i december, som i år inföll den 4 december.

Målet med dagen är att höja statusen på yrket, på städbranschen och höja respekten för städarna på våra arbetsplatser, offentliga miljöer, sjukhus, skolor och hem.

Städarens dag har uppmärksammats i Sverige sedan 2016.

Inspirationen till dagen kommer från Norge där den firas sedan 2002 men ursprunget lär härstamma från Los Angeles där firandet tog sin början efter en händelse 1990 då en fredlig demonstration möttes av polisvåld. Sedan dess firas The International Justice Day for Cleaners och den nordiska motsvarigheten Städarnas dag.

Dagen firas förutom i Sverige och Norge även i Finland och även i Danmark.

Med anledning av dagen vill Nordic Cleaning Cooperation påminna om vikten av god hygien och bibehållen nivå på städning av lokaler och ytor är för att hålla smittspridning på en fortsatt låg nivå även när den mest akuta fasen av pandemin klingat av.

”Vid städning och rengöring av våra offentliga miljöer är det viktigt att bibehålla frekvensen av städning med rätt produkter och rätt utrustning. Tvätt- och rengöringsmedel för den professionella marknaden spelar en viktig roll för att uppnå det städresultat och den hygiennivå som önskas”, skriver branschorganisationen Städbranschens Sverige och kommer med tips för den dagliga städrutinen.

Tips på fokusområden för den dagliga städrutinen*:

Tagytor – ytor man ofta berör tex. handtag, dörrblad, belysningsknappar, entrépartier, inloggningssystem.

Café/pentry – kaffemaskinen, diskmaskinen, diskbänken.

Arbetsplatsen – skrivbordet, stolen, belysning.

Medarbetaren – Anordna stationer med engångsdukar och desinfektion för era medarbetare så de kan torka av tangentbord, mus och mobiltelefon, särskilt om man delar arbetsplats med andra.

Toaletter – toaletter besöks frekvent av många, och där sprids bakterier.

Matsal – bords- och stolsstädning.

Konferensrum – bords- och stolsstädning samt alla övriga ytor som många personer berör.

Golv – allt som hamnar på golvet, oavsett textila eller hårda golv virvlar upp och tar sig in i andningsvägar och ventilation.

Ventilation – gör mer frekventa kontroller av ventilation och inomhusklimatet. Det är en grogrund till spridning av bakterier.

*För städning och rengöring inom vård och omsorg samt extra utsatta områden/ytor kan kraven vara betydligt högre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361