23948sdkhjf

Städbolag dras in i Tesla-strejk

Fastighets varslar om sympatiåtgärder på fyra verkstäder som stöd åt IF Metalls stridsåtgärder på Teslaverkstäderna. Om blockaden träder i kraft den 17 november klockan 12, om inte TM Sweden, Tesla, tecknat kollektivavtal med IF Metall innan dess, berörs Miab Facility Services och Rentav städ och miljövård då städarna på  fyra av Teslas anläggningar i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby är anställda av bolagen. Det skriver Fastighetsfolket.

– Blockaden är enbart riktad mot Tesla, inte mot städföretagen. Vi kommer att föra en dialog med arbetsgivaren och med deras arbetsgivarorganisation Almega. Att stå upp för kollektivavtalen är precis lika viktigt för arbetsgivarna, eftersom det säkerställer en konkurrensneutralitet mellan biltillverkare, säger Joakim Oscarsson, avtalssekreterare Fastighets till tidningen. 

Städarna kan dock omplaceras till andra objekt då blockaden av arbetet rör Teslas anläggningar. Båda städbolagen har kollektivavtal och arbetgivarorganisationen Almega uttrycker kritik mot sympativarslet.

– Det är inte okej att företag med nyligen tecknade kollektivavtal ska drabbas av konfliktvarsel på detta sätt. Har man avtalade löneökningar och villkor ska man också omfattas av fredsplikten, det är en bärande del i den svenska modellen, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064